Депутатите отхвърлиха намаляването на партийната субсидия до 1 лев на глас

Слави Трифонов обяви, че е останал сам срещу всички за промяната

Депутатите отхвърлиха намаляването на партийната субсидия до 1 лев на глас

Народното събрание отхвърли на първо четене законопроекта на "Има такъв народ" за намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. на глас в сряда.

При първото гласуване текстовете бяха подкрепени от ГЕРБ и партията на Слави Трифонов, но при поискано от ДПС прегласуване гласовете на двете най-големи партии не достигнаха за одобряване на законопроекта. 

В дебата преди гласуването партията на Слави Трифонов се аргументира, че намаляването на субсидията е оправдано след резултатите от референдума по темата през 2016 г., както и заради възможността бюджетът да спести 21 млн. лв. Бяха цитирани и изследвания, че по-ниските субсидии от бюджета водели до по-високо доверие на избирателите.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС коментира, че първо трябва да бъде осигурена прозрачност при финансирането, преди да бъде взето решение за размера на субсидията. Депутатите от ГЕРБ показаха, че са против идеята, но казаха, че ще я подкрепят, за да се види "лицемерието" на вносителите. Партията на Борисов се обяви дори за 0 лв. субсидия. 

За БСП законодателният подход на ИТН по въпроса е във вреда на политическия плурализъм, коментира Явор Божанков. Той обърна внимание и че няма становища по законопроекта. "Ние държим на принципа на разходоориентираност", уточни депутатът. По думите му, субсидията не може да лежи някъде по сметки и да носи лихви. В същото време тя трябва да гарантира прозрачност на финансирането на партиите.

Халил Летифов от ДПС посочи, че въпросът е как точно да се финансират партиите, колко от необходимите средства да поеме държавата. Колегата му Йордан Цонев припомни позицията на движението политическите партии да бъдат финансирани с публични средства. По думите му субсидия от един лев е мимикрия и не покрива никакви необходими разходи.

В решение на Конституционния съд категорично се казва, че трябва да има публично финансиране на политическите субекти, но размерът е изцяло в компетентността на парламента, обясни председателят на НС Ива Митева. На референдума хората казаха колко биха дали за издържане на партиите, всичко друго е въпрос на алчност, допълни колегата ѝ Тошко Йорданов. Той разкри, че членският внос в "Има такъв народ" е десет лева на месец.

Публичното финансиране е конституционен стандарт при финансирането на партиите, коментира Атанас Славов от "Демократична България". Дебатът не е дали субсидията да е лев или повече, а как да отвоюваме партиите от ръцете на олигархията, подчерта той.

Мая Манолова съобщи, че ПГ "Изправи се!Мутри вън!" подкрепя предложението на "Има такъв народ", защото 2.5 милиона българи са дали гласа си за един лев на референдума през 2016 г. Ще бъдат спестени около 84 млн.лв за четири години, които са достатъчни за осигуряване на личен асистент на нуждаещите се, обясни тя.

Слави Трифонов: Само ние подкрепихме промяната

Следобеда в сряда лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира неуспеха на партията му по въпроса за субсидията с аргумента, че всички са гласували срещу предложението. В действителност то бе подкрепено от по-голямата част от депутатите на ГЕРБ.

"Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен глас. Така, както пожелаха 2 милиона и половина българи на законен референдум. И защо не успяхме? Защото изцяло "за" гласуваха само депутатите на "Има такъв народ". А "против" гласуваха депутати от всички останали парламентарни групи. Значи, когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма "Демократична България", няма "Изправи се! Мутри, вън!" Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може", написа Трифонов.

Преди малко в Парламента ние не успяхме да направим така, че държавната субсидия за партиите да стане 1 лев на получен...

Публикувахте от Слави Т. Трифонов в Сряда, 5 май 2021 г.

Добавката към пенсиите от 50 лв. не влезе в дневния ред

Отхвърлено бе и предложението в дневния ред на Народното събрание тази седмица да бъде включен и законопроектът за извънредното положение, внесен от "Изправи се! Мутри, вън!", за това добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.

Гласуваните в дневния ред тази седмица законопроекти влязоха за директно обсъждане по правилото за внасяне на законодателни промени всяка първа сряда на месеца, като съгласно правилника на Народното събрание депутатите са длъжни да разгледат по същество направените предложения.

На този принцип за обсъждане е внесен и законопроектът на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година. Предложението е пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г., да се преизчислят от 1 юли 2021 г. Индивидуалният коефициент на лицето трябва да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. 

В дневния ред e включен и проект на решение за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесен от "Демократична България". 

"Излизане от реалността" и "предизборни законопроекти"

Тома Биков от ГЕРБ, че предложената програма е "излизане от реалността и събитията", защото повечето от внесените законопроекти изобщо няма да стигнат до второ четене, при положение че предстои разпускане на НС.

Мустафа Карадайъ от ДПС пък обяви, че движението няма да се включи в акцията по внасяне на законопроекти с предизборна цел, които биха поставили в бюджетен капан следващото управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?