Депутатите позакъсняло ще нищят реституцията в Студентски град

Парламентарна анкетна комисия започва да проучва как са били риституирани имоти в Студентски град и е било променяно тяхното предназначение. В четвъртък депутатите гласуваха единодушно създаването на комисията. Повод са студентските искания и протести, предизвикани от убийството на Стоян Балтов пред дискотека в Студентски град, която впоследствие се оказа незаконна.

Комисията ще се състои от 12 народни представители на паритетен принцип от всички парламентарни групи и от независимите депутати - шестима представители на управляващите, петима на опозиционните парламентарни групи и един независим депутат.

За председател на комисията беше избрана Диана Хитова от Коалиция за България. В състава ѝ влизат още Радослав Иванов (БСП), Мима Василева и Иван Иванов от НДСВ, Даут Осман и Метин Сюлейманов от ДПС, Пламен Панайотов (БНД), Евгени Чачев (ДСБ), Борислав Българинов (ОДС), Любен Дилов ("Движение НАПРЕД"), Тодор Батилов ("Атака") и Елеонора Николова – независим народен представител.

Предвижда се срокът за работа на комисията да бъде два месеца.

Част от самите депутати намират създаването на такава комисия като доста позъкасняло, тъй като реституционните проблеми в Студентски град са отдавна. Други депутати пък коментират, че управляващото мнозинство прилага "двоен аршин", тъй като не се е съгласило да има подкомисия за проверка на случаите на полицейско насилие при протестите пред Народното събрание с мотива, че така се навлиза в компетенциите на други институции. В същото време с една проверка на реституцията и промяната на предназначението на имотите се изземват същите тези функции.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?