Депутатите прегласуваха здравната стратегия до 2020 г. без снимката на Москов

Депутатите прегласуваха здравната стратегия до 2020 г. без снимката на Москов

Парламентът прие за втори път в четвъртък Националната здравна стратегия до 2020 г., след като на депутатите им се наложи да я прегласуват, тъй като на някои от страниците ѝ имаше снимки и картинки, а в “Държавен вестник“ не могат да се публикуват актове с илюстрации.

В първоначалния вариант на една от страниците имаше обръщение на здравния министър  Петър Москов с негова снимка, което стана повод за жлъчни коментари от страна на депутати.

"Стратегията е правена в лабораторни условия, под ръководството на министъра, в това число със снимката му на първа страница", заяви Таско Ерменков от БСП. “Европейските здравни стратегии, европейските стратегически документи поставят негово величество пациента в центъра на системата. За съжаление, нашата здравна стратегия е поставила обръщението на министъра след неговия портрет на централно място в тази система, която ние категорично не можем да приемем“, заяви от своя страна депутатът от ДПС Хасан Адемов. 

Критики по същество към стратегията се чуха включително и от депутати от управляващото мнозинство.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ определи документа като поема, чийто главен герой са финансите. По думите му в стратегията думата пациент е спомената 123 пъти, живот - 117, сестри - 3, лекари - 32, а финанси и пари - 230 пъти. Абу Мелих заяви, че основният проблем в българското здравеопазване е нуждата от допълнително финансиране или т.нар. надграждащ модел. Той посочи, че здравната система има нужда от допълнително захранване, но в стратегията няма нито една дума за надграждащия модел.

"Ако не бях откровен и не бях от управляващите, щях да гласувам "против", честно ви казвам", заяви той от парламентарната трибуна. Той допълни, че стратегията много приличала на стратегията на БСП от миналата година и никак не му се нравела "дървената ѝ рамка", а вътре "картинки, главни герои и графики".

"Подкрепям правителството, но ако не бях от управляващите, щях да гласувам против - не подкрепям това! Не става така! Не може само приказки, приказки!", заяви той.

В крайна сметка със 103 гласа “за“, 27 “против“ и 15 “въздържал се“ депутатите приеха Националната здравна стратегия. Срещу документа гласуваха от БСП, а от ДПС се въздържаха.

Заложените в стратегията национални здравни цели до 2020 година са намаляване на смъртността при децата от 0 до 1-годишна възраст до 6.8 на 1000 живородени деца; при децата от 1-9 годишна възраст до 0.24 на 1000; при подрастващите и младите хора от 10-19 годишна възраст до 0.28 на 1000;  при лицата в икономически активните групи от 20-65 годишна възраст до 4.19 на 1000; както и увеличаване на средната продължителност на предстоящия живот на хората след навършване на 65-годишна възраст до 16.4 години.

Стратегията предвижда реформата в болниците ще продължи с промяна на финансирането им, като получаваните от тях пари все повече ще бъдат обвързани с качеството на медицинската помощ и резултатите от лечението.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?