Депутатите приеха промените в Закона за движение по пътищата на първо четене

Парламентът прие в четвъртък поредните промени в Закона за движение по пътищата на първо четене. Гласуването трябваше да се състои още в сряда, но председателстващата заседанието Мая Манолова го отложи, което предизвика обвинения от ГЕРБ, че управляващите използват този трик, защото не могат да съберат необходимата им подкрепа в пленарната зала.

Законопроектът предвижда повече санкции за нарушения, регистрирани с камера; ограничава се възможността коли с български номера да са собственост на чужденци, живеещи извън страната; въвежда се глоба за включваща се без повод аларма и се създава режим за санкциониране на притежателите на автомобили с регистрация в страни от ЕС.

Освен това според промените, предложени от правителството, в МВР срещу заплащане ще могат да се правят справки дали дадено возило се издирва и дали има наложени обезпечения за него.

Проектът на правителството цели да намали регулаторната тежест, посочват вносителите. С него се въвеждат и изискванията на Директива 2011/82/ЕС на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 25 октомври 2011 г. за улесняване на трансграничния обмен на информация относно пътнотранспортни нарушения, свързани с безопасността по пътищата, информира БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България