Депутатите в спор могат ли близки на починал да дадат съгласие за донорство вместо него

След около двучасово обсъждане на един от най-спорните текстове в закона за донорството, в четвъртък депутатите отново отложиха окончателното гласуване на промените.

Текстът предвижда, че ако приживе човек не е изразил изрично несъгласие за даряване на органи, тъкани и клетки, след смъртта му те ще се вземат при липса на писмени възражения от страна на неговите близки в разумен срок. Този срок е различен в зависимост от времето, за което даден орган може да се съхранява извън човешкото тяло.

Преди ден депутатите одобриха основната промяна в закона, според която донорството ще става със “съгласие по подразбиране”. Това означава, че всеки български гражданин ще бъде донор, освен ако приживе писмено не изрази своето несъгласие.

Досега даряването на органите ставаше с изричното съгласие, което хората трябваше да изразят преди смъртта си. Основните аргументи за промяната в закона е обстоятелството, едва 1 500 българи са посочили до момента в здравната си книжка съгласие за донорство. Вносителите смятат, че това е основната причина за ниския брой на трансплантации в България

По време на дебатите председателят на здравната комисия Борислав Китов (БНС) каза, че при липсата на изрично несъгласие по презумпция се смята, че  лицето е съгласно да бъде донор след смъртта, но то може и да не е било информирано и затова се дава право на протест на неговите близки.

В сряда от парламентарната трибуна той уточни, че това се прави, за да могат лекарите “да си вържат гащите” и да разполагат с писмен документ, че има съгласие за трансплантациите.

Любен Дилов-син от ОДС посочи, че трябва да се изясни въпросът за случаите, в които един от близките е съгласен, а друг - не.          

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че този текст дава право на индустриално и търговско използване на органи от трупове. Това според него е уредено с договор, сключен през 2002 г. между бившия здравен министър от кабинета на НДСВ Божидар Финков и фирмата "Остеотех".

Договорът между Министерство на здравеопазването и една от най-големите организации, занимаващи се с възстановяване и обработка на тъкани, предвиждаше изнасяне тъкани и клетки от починали донори, които ще се обработват във Франция и ще се връщат в страната за трансплантиране.

Сключването на договора предизвика голям обществен скандал, тъй като имаше съмнения, че това е в ущърб на държавата и може да доведе до нарушаване на правата на пациентите и злоупотреби с изнасянето на тъкани и клетки.

Официалните мотиви за сключването на споразумението бяха, че това ще създаде условия за увеличаване на броя на извършваните трансплантации.

"Това, което правите в момента, е до тази фирма да се наредят и други фирми, които наистина с търговска цел да добиват тъкани и клетки от мъртъвци, това е далаверата, която гарантирате, давайки свободен достъп до трупове", заяви Костов.

Николай Михайлов от ДСБ каза изрази подобно мнение. Според него у нас има задкулисни злоупотреби с органи, тъкани и клетки. Той се обяви срещу обсъждания текст и посъветва колегите си да не го приемат.

Павел Шопов от "Атака" предложи да се чуе и мнението на Българската православна църква по този въпрос.

Д-р Димитър Камбуров (ДБС) заяви, че от доста време наблюдава работата на "Остеотех", която по думите му се занимава с износ на тъкани, които се продават по най-комерсиален и долен начин.

Съпартиецът му Иван Иванов допълни, че по информация на министъра на правосъдието, в момента в Софийската градска прокуратура се намират материали по образувано дознание срещу договора между Националния център за управление на трансплантацията "Бултрансплант", Българо-американската фондация за развитие на медицината и биотехнологиите и OST Development SA- Франция, но не знае какви са обвиненията.

Борислав Китов опонира, че този дебат се води от 1995 г. и именно заради "Остеотех" е бил променен законът за информирано съгласие.

Именно тогава ставаха далаверите, а не сега, заяви той. Пред журналисти Китов уточни, че е имало партньорска проверка на ЕК и тя не е показала нищо нередно в работата на "Остеотех", единствено е препоръчано на фирмата да съобщава какви са печалбите ѝ.           

Според Атанас Щерев от НДСВ увеличаване на броя на трансплантациите, което законът цели, няма да стане, защото са необходими не само органи и тъкани, но и средства за медикаменти, които държавата няма как да осигури. Той призова депутатите да вземат професионално решение по въпроса, а не да го политизират.

Депутатите решиха да отложат гласуването на целия закон, като през това време всеки, който желае, ще има възможност да се запознае с договора с "Остеотех".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?