"Дер Щандард": Заплахите за лицензите на ЕРП ще излязат скъпо на България

"България срещу EVN: политика с тока" е заглавието на коментар в австрийския в. "Дер Щандард" по темата със спора между държавата и електроразпределителните дружества в България.

На България ще ѝ излезе скъпо да се яви на съд, да отговаря пред Европейската комисия и да застане пред избирателните урни, се посочва в коментара, цитиран от БТА.

"Заплахите на българското правителство за отнемане на лицензии и последващо ренационализиране на предприятията на чуждестранните доставчици на ток в страната - едно от които е австрийското EVN - ще струва на най-бедната държава в Европа преди всичко инвеститори. Който не създава юридически сигурни рамкови условия за предприятията, не е интересен.

На географската карта България се е утвърдила като важен център за енергийното снабдяване на Европа. Но енергийният сектор в малката балканска страна прилича на сцена от вариете: държавни фирми от социалистическо време, където едни и същи десетина мениджъри управляват предприятието, което е в хроничен дефицит; чуждестранни доставчици на ток, на които в рамките на една година беше наредено да свалят три пъти цената на тока, в ролята на дойни крави; соларните и вятърни централи за късметлиите в политиката и икономиката, които печелят от зелената енергийна догма и ограбват държавата.

Предишното консервативно правителство не беше много по-добро. То обаче падна от власт заради енергийните протести на гражданите. Управляващите днес социалисти, подкрепяни от крайнодясната "Атака", се готвят за европейските избори и искат да избегнат повторението на такива протести. Сега ще им стане ясно, че са прекалили със заплахите за отнемане на лиценза", се казва в коментара на журналиста Маркус Бернат.

Бернат е специалист по Югоизточна Европа и Турция. Негови публикации по вътрешнополитически теми на България излязоха в последните месеци в австрийското издание на няколко пъти, включително икономическо-политическият спор между банкера Цветан Василев и бизнесмена Иво Прокопиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?