Дерипаска изпревари Абрамович в списъка на милиардерите

Дерипаска изпревари Абрамович в списъка на милиардерите

Собственикът на холдинга “Базов елемент” Олег Дерипаска оглави списъка на най-богатите руснаци според класация на списание “Финанс”, съобщи в понеделник Грани.ру. Досега първото място заемаше Роман Абрамович. Обединеният капитал на всички участници в рейтинга възлиза на 425 милиарда долара, което е почти 50% повече от същия показател за миналата година.

Според изданието, Абрамович с богатство от 21 млрд. долара е минал на второ място в класацията, която сравнява благосъстоянието на 500 бизнесмени.

Благодарение на главоломния ръст на котировките на “Норилски никел” и “Полюс Злато” 3 и 4 място заемат бившите партньори в “Интеррос” Михаил Прохоров и Владимир Потанин (притежаващи по 14,2 млрд. долара). Миналата година те бяха в първата десетка съответно на 8 и 9 място.

От първата десетица изпадна Владимир Евтушенков, съсобственик на корпорацията “Система”, предоставяща телекомуникационни услуги, застраховане, продажба на недвижими имоти, банкови услуги, търговия със стоки, туристически услуги и др. Сега той е 13 –ти в рейтинга с 8 млрд. долара. На неговото досегашно осмо място застана собственикът на компанията “Нафта-Москва” Сулейман Керимов с 12,1 млрд. долара, който увеличи богатството си заради ръста на стойността на портфейла, включващ книжа на “Газпром” и “Сбербанк”.

По данни на изданието, броят на доларовите милиардери в Русия се е увеличил от 50 на 61 души за една година. Този ръст до голяма степен се дължи на предприемачите, които работят в потребителския сектор (търговия със стоки, финанси). Лъвският пай обаче от сумарния капитал (339,6 млрд. долара или 80%) се пада на първите сто, фигуриращи в списъка.

Броят на милиардерите в долари, които са създали бизнеса си от нулата, е нараснал, от трима на десетима душил Това са собственикът на банката “Руски стандарт” Рустам Тарико (45 място), съсобствениците на групата “Промсвязкапитал” Алексей и Дмитрий Ананиеви (29 и 28 място, притежаващи по 3,6 млрд.), акционерите на холдинга Х5 Retail group Андрей Рогачев (41 място, 1,76 млрд.) и Александър Гирда (46 място, 1.48 млрд.).

Споделяне

Още от Свят