Десен технократ на път да състави новото чешко правителство

Лидерът на консервативната Гражданска демократическа партия (ГДП) Петър Нечас получи от президента Вацлав Клаус мандат за съставяне на нотово чешко правителство, което да е достатъчно силно, за да преразгледа белязания от дефицит бюджет. Неговата партия води преговори с две по-малки дясноцентристки формирования - "ТОП 09" и "Обществени дела", след като трите спечелиха общо 118 от 200 места в Камарата на депутатите на изборите миналия месец с обещания за политика на спестовност и борба с корупцията, припомнят в понеделник информационните агенции.

Ройтерс припомня накратко политическата кариера на Нечас. Той е на 45 години, дипломиран физик. Беше избран за председател на ГДП през юни, след като неочаквано пое ръководството като временен лидер само няколко седмици преди изборите на 28 и 29 май.

Нечас обеща затягане на коланите, за да се намали бюджетният дефицит.

Като повечето си съпартийци той се отнася хладно към политиката за овладяване на климатичните промени, засилената евроинтеграция и плановете за засилване на правителствения контрол върху промишлеността. Той е за по-тясно сътрудничество със САЩ и НАТО и подкрепя участието на чешките военни в Афганистан.

Партията го избра за председател, след като предишният лидер Мирек Тополанек подаде оставка след серия от гафове, които опетниха имиджа му.

За разлика от много други лидери на ГДП, Нечас е смятан за непокварен от корупционните скандали, които разтърсиха неговата ориентирана към бизнеса партия. Той дълго време беше заместник-председател, който стоеше встрани от светлината на прожекторите, преди да оглави предизборната кампания на партията. Най-добре подготвен е в социалната област и пенсионното осигуряване. Нечас беше заместник-министър и министър на труда и социалните грижи от 2007 до 2009 г.

Сдържаният и възпитан консерватор от Източна Чехия е смятан от мнозина за честна и не толкова конфликтна фигура като неговия предшественик.

Споделяне

Още от Европа