Десет фирми в битка за 185 млн. евро за метрото

Десет фирми са подали документи в конкурса за строеж на отсечката на столичното метро от кв. “Надежда” до началото на бул. “Черни връх” в близост до НДК. Това съобщи в понеделник изпълнителният директор на “Метрополитен” АД Стоян Братоев.

Обществената поръчка е 185 милиона евро като избраният изпълнител ще трябва да построи отсечка от 6,4 км под земята, включваща 7 метространции, от които двете са готовив груб строеж (под НДК). Столична община е подала документи за осигуряване на парите от оперативна програма “Регионално развитие” на ЕС.

Ако проектът им бъде одобрен, Брюксел може да отпусне между 80 и 85 процента от общата сума или около 150 милиона евро. Останалите са национално съфинансиране

Само една българска фирма е подала самостоятелно документи за участие в търга – “Геотехмин”. Строителната компания “Главболгарстрой” ще участва в джойнт-венчър с германска фирма, обединили са се и “Мостстрой” с турска компания. Останалите кандидати са  две италиански компании, испанска и гръцка фирми.

До 3 октомври междуведомствена комисия ще извърши предварителна оценка на документите на претендентите да строят метрото. По думите на Братоев строителството на т.нар. първа част от втория метролъч на града трябва да продължи 4 години.

След реализацията на проекта от кв.“Надежда” до НДК ще се стига с подземната железница за 6 минути. Шеф на комисията, която ще извърши предварителният подбор на документите, е представителят на Министерството на финансите Бояна Пенчева. В нея са включени представители на Министерството на транспорта, столичната община, областната управа на София - град.    

Надзорът се извършва от представители на Агенцията за обществени поръчки. Одобрените фирми ще бъдат поканени да подадат оферти с конкретни параметри.

Няма ограничения за технологията, по която ще се извършва подземното строителство.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?