Десет хиляди българи са емигрирали от страната през 2008 г.

Десет хиляди са българските граждани, които са емигрирали от страната миналата година с намерение да останат повече от една година в чужбина. Това показва проучване на Националния статистически институт (НСИ) за емигрантския поток от и към страната през миналата година, направено въз основа на анкетно наблюдение.

Основната част от емигриралите (над 90%) са български граждани. От тях 46% са мъже и 54% са жени. По възраст най-голям е обхватът на емигрантския поток сред 20–29 годишните – 29% и сред 30–39 годишните лица - 22%.

Почти половината от напускащите България (49%) за повече от една година посочват като причина осигуряването на "постоянна работа", 17% напускат страната заради образованието, 21% придружават активните емигранти. Това са членове на техните семейства (съпруги, съпрузи и деца).

Най-предпочитаната дестинация за емигрантите е Германия – 16%, Испания – 12%, Италия – 10%, Великобритания, Кипър и Франция – по 7%, Австрия, Гърция , Канада – около 5–6 %.

Дошлите в България имигранти са над 4 хиляди. 90% от тях са само чужди граждани, а 10% имат и българско гражданство.

Сред чуждите граждани мъжете и жените са равен брой. Близо 40% от имигрантите от други държави са на възраст 40–49 години. От завръщащите се български граждани около 70% са на възраст над 50 години, тоест в пенсионна възраст.

За пристигащите в България основните причини са: "постоянна работа” и "преселване” – по 24%. Близък до тази стойност е и относителен дял "придружаващите лица”.

Страните, от които идват имигрантите от други държави, са предимно Франция, Канада, Украйна, Германия, САЩ. Има също от Италия, Испания, Египет, Судан и Виетнам. Завръщащите се български граждани са предимно от Великобритания, Израел, Испания, САЩ и Турция.

НСИ не разполага с никакви данни за китайски граждани, както и за китайската общност у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България