Десет месеца уседналост за местните избори

Десет месеца уседналост за местните избори

Гражданите, които не са живели през последните 10 месеца в дадено населено място, няма да имат право да упражнят правото си на глас в местния вот наесен. Това прие парламентът в сряда с промените в закона за местните избори, въвеждащ т.нар. принцип на уседналост. Предложението за 10-месечен срок бе направено от БНС и Коалиция за България. Правната комисия бе заложила 6 месеца, а ОДС настояваше за 12. Изискването уседналостта да е 10 месеца бе прието след прегласуване, със 112 гласа "за", 59 "против" и 41 "въздържал се".

ДПС възрази отново срещу въвеждането на самия принцип на уседналост, определяйки го като недемократичен, но пак остана в малцинство. Преди началото на гласуването колегата Лютви Местан от ДПС заяви от парламентарната трибуна, че предлага председателят на НС "да организира своеобразен търг за срока на ограничения”.

Това условие ограничава българските граждани и ги поставя в неравностойно положение - имам право да се кандидатирам за кмет или общински съветник, защото няма изискване за уседналост, но нямам право да гласувам за себе си, защото не отговарям на изискването за уседналост, мотивира се Четин Казак от ДПС.

Независимият народен представител Елеонора Николова определи ситуацията като "идиотска" - за да стане кмет или общински съветник, кандидатът трябва да е живял 55 дни в съответното населено място - т.е. законовия срок за насрочване на избори. В същото време неговите избиратели трябва да са живели поне десет месеца в общината. Николова предложи и за право на кандидатиране на местния вот да се въведе принципът на уседналост - този път със срок от шест месеца. Депутатите отхвърлиха предложението ѝ.

От ДПС също подкрепиха да няма уседналост за кандидатите за кметове с аргумента, че може способен човек от друго населено място да бъде успешен кмет на селището, за което е предложен.

Според Иван Сотиров от ОДС, ако някой е живял 5 години в САЩ, едва ли ще се върне да гласува. Ако искате да се прехвърлят гласове от Бурса, кажете си, обърна се той към ДПС. Лютви Местан му репликира, че ако такъв българин се върне окончателно девет месеца преди изборите, той също ще бъде лишен от правото да гласува. 

Според Петя Гегова от НДСВ не става въпрос кой има или няма право да гласува, но като се поставят изисквания, трябва да бъдат защитени. Според Четин Казак хиляди българи работят сезонно в чужбина и там им се налага да се регистрират по настоящ адрес и като се върнат, няма да им мине през ума да идат в общината да отидат и отново да се регистрират. Същото се отнася и до работниците по морето.

Всеки гражданин на държава членка на ЕС, който не е български гражданин, ще има право да избира общински съветници и кметове,  ако е навършил 18 години към изборния ден, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание лишаване от свобода, има статут на продължително или постоянно пребиваващ в България, живял е най-малко през последните 10 месеца в съответното населено място, не е лишен от правото да избира в държавата членка, на която е гражданин, и предварително с писмена декларация е заявил желанието си да упражни правото си на глас в съответното населено място, гласи още приетият на второ четене текст.

Според друга приета разпоредба районните кметове ще се избират пряко – предложение, за което НДСВ настояваше да отпадне, но искането им бе отхвърлено. Така на вота тази есен ще се избират общински съветници, кметове на общини, на райони и на кметства.

Въвеждането на интегрална бюлетина и преференциално гласуване също предизвикаха двучасови дебати. Гласуването на тези текстове ще бъде в четвъртък сутринта.

Екатерина Михайлова от ДСБ поиска да отпадне предложението за преференциално гласуване. Тя призова да се помисли какво точно се предлага като преференции, като общинска квота и като разпределение на мандат. Знаем, че най-голямото пазаруване става именно на местни избори и преференциалното гласуване би поощрило тази практика, посочи Михайлова. По думите ѝ, ако има обща листа на няколко партии, преференциалното гласуване обезсмисля коалиционната политика. Според нея преференциалното гласуване ще бъде поредният удар по политическата система и устойчивостта на партиите.

Елеонора Николова посочи, че с преференциалното гласуване се дава възможност всеки кандидат от листата да работи за своя избор.    

Според Мая Манолова от левицата преференциалното гласуване ще работи за големите партии. Във връзка с предложението на НДСВ за разпределянето на мандатите на местните избори да се използва методът на Хеър - Ниймайер Манолова каза, че групата на левицата е за запазване на метода "Д` Онт" при определяне на изборните резултати, защото трябва да се стимулират големите партии да формират мнозинства в общинските съвети. Системата "Д`Онт" е на най-големия остатък и дава предимство на онази партия, която е получила най-много гласове. По думите на Манолова в общинските съвети трябва да има мнозинства, които да изповядват едни и същи принципи, а не различни "бизнес фамилии", които да преследват собствените си интереси.

Красимир Каракачанов от БНС заяви, че по този начин от БСП се опитват да кажат, че трябва да се контролира демокрацията. Демокрацията се прави за хората, не за партиите, а от БСП предлагат да се прави закон за няколко големи партии, посочи той. Стефан Софиянски (БНС) отбеляза, че резултатът от последните избори - тези за ЕП, е показателен за това кои са "големите партии" в България. Те събраха 20-22 процента и сега вие ги противопоставяте на останалите 80 процента, като предлагате да не могат да определят разпределението в местното управление, каза Софиянски.

Според Олимпи Кътев (НДСВ) не може да се твърди, че един общински съвет работи стабилно с представителите на една голяма партия. Общинският съвет ще работи много по-добре, ако в него има различни представители. Кътев отбеляза, че НДСВ не е за прилагане на системата "Д` Онт" на избори. Петя Гегова посочи, че парламентарната група на НДСВ подкрепя въвеждането на интегрална бюлетина на местните избори.

Димитър Дъбов от БСП каза, че преференциалното гласуване обезсмисля подреждането на листите от всяка партия и затова трябва де се отхвърли. По думите му преференцията дава възможност за друг вид сдружаване. Като пример посочи, че ако хората от едно село се съберат и решат, те могат да вкарат свой съгражданин в общинския съвет.

Споделяне

Още от България