Десет номинирани за наградата "Юрист на годината"

Десет номинации за "Юрист на 2011 година" излъчиха съдебните репортери от централните медии в петото поредно издание на конкурса на сайта "Правен свят". Наградите се обявяват в две категории – едната е на съдебните репортери от централните медии, а другата – на редакцията на "Правен свят".

Окончателните резултати от гласуването ще бъдат обявени на специална церемония на 22 февруари вечерта. Победителят ще бъде определен от журналистите в БНТ, бТВ, Нова телевизия, БТА, БНР, "Дарик радио", Mediapool, BNEWS, "Всеки ден", "Труд", "24 часа", "Капитал", "Капитал дейли", "Сега", "Преса", "Стандарт" и "Монитор".

Сред номинираните за наградата са попаднали и две неправителствени организации. Това са Българският институт за правни инициативи (БИПИ) и Съюзът на съдиите в България. Първата организация заслужи номинацията заради осъществения от нея проект за сайт, в който се публикуват възможно най-пълните профили на кандидатите за шефове в съдебната система. Това прави изборите значително по-прозрачни. Съдийският съюз е номиниран заради "принципната му позиция в защита на независимостта на съдебната власт от изказванията и действията на ръководството на МВР".

Номинирани са отделно и ръководителите на двете организации. За БИПИ това са адвокатите членове на управителния съвет Биляна Гяурова-Вегертседер и Христо Иванов. Номинация получава и съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите в България.

Адвокат Александър Кашъмов, който ръководи правния екип на Програма "Достъп до информация, е номиниран "за цялостен принос за защита правата за достъп до информация и основна роля при създаването на съдебна практика по въпроса". Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов е в борбата за наградата заради "постигнатите осъдителни присъди срещу Александър Томов и Валентин Димитров".

Съдиите Галина Захарова (Софийски апелативен съд) и Капка Костова (Върховен касационен съд са номинирани заедно заради "смелостта им да се опълчат срещу порочната, куха и дефектирала кадрова политика на ВСС и за първи път в историята на съвета да подадат оставки като негови членове".

Адвокатите Георги Събев и Ангел Калайджиев са номинирани заедно за работата им по проекта за промени в Търговския закон, насочени към неизяснените въпроси около производството по несъстоятелност, които отварят възможност за злоупотреби.

Съдия Иван Коев (Софийски градски съд) е в списъка с претендентите за "безпрецедентната публичност, която осигури по делото за подкуп срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов".

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев е номиран като "един от малкото представители на институции в съдебната система, който деликатно и по правилата се опитва да устоява интересите на съдебната система, независимостта на съда и върховенството на закона".

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?