Десетки екипи издирват изчезналия авантюрист Стив Фосет

Десетки екипи издирват изчезналия авантюрист Стив Фосет

13 самолети и хеликоптери засега безуспешно издирват изчезналия в понеделник американски милионер и авантюрист Стив Фосет, предадоха световните агенции, като се позовават на американското управление по гражданско въздухоплаване.

Фосет е излетял с едномоторен самолет "Беланка" от частно летище в ранчо в долината Смит в западната част на щата Невада, което е собственост на хотелиерския магнат Барън Хилтън от известната фамилия Хилтън, собственик на едноименната верига хотели. Ранчото е известно като летателен център и се намира в близост до град Рино.

Спасителните екипи обаче не знаят накъде е отлетял Фосет, защото не е оставил план на полета.

Заради силните ветрове в района пък издирването може да  бъде временно прекратено.

Според приятели на Фосет той е разполагал с гориво за четири-пет часа и е нямал парашут на борда на самолета си.

Британският милиардер Ричард Брансън, приятел на Фосет и негов колега в някои от авантюристичните му начинания, каза, че Фосет е искал да постави скоростен рекорд със сухопътно превозно средство и е прелитал над подходящи терени в щата Невада. Интересът му бил насочен към пресъхналите в района езера.

"Стив е стара пушка. Мисля си, че сега той си стои до самолета и чака някои да го спаси. Вярвам, че скоро ще имаме добри новини за съдбата му", заяви Брансън по повод изчезването на Фосет.

63-годишният калифорниец и ексцентрик има огромен брой рекорди зад гърба си. Той е първият човек, обиколил сам света с балон - през 2002 г., с яхта - две години по-късно, и със самолет през 2005 г. През 2006 г. той направи обиколка на земното кълбо с малък самолет, без да спира, като измина общо 42 000 километра.

Фосет е поставил общо 116 световни рекорда в областта на авиацията и пътешествията - с балони, самолети, планери, дирижабли и платноходки. Изкачил е 400 върхове, сред които Матерхорн в Швейцария и Килиманджаро в Танзания, преплувал е Ламанша за 22 часа и е прекосил Аляска с кучешки впряг.

Когато не посвещава свободното си време на авантюри, Фосет го прекарва в трите си имения в щатите Колорадо  и Калифорния. В едно от тях беше сниман и филмът "Първичен инстинкт".

През 1998 г. Фосет едва не загуби живота си, когато балонът, с които се опитваше да обиколи света, падна в южната част на Тихия океан от височина 8800 метра, със скорост от 750 метра в минута, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят