Въпреки натиска срещу опозицията

Десетки хиляди излязоха на пореден протест срещу Путин в Москва

Руснаци: "Hello 1937", "Вова е луд", "Русия ще бъде свободна"

Десетки хиляди излязоха на пореден протест срещу Путин в Москва

Въпреки натиска върху руската опозиция, десетки хиляди се включиха в първия голям протест срещу управлението Владимир Путин, откакто пое президентския пост за трети път в началото на май.

 

В протестната демонстрация "Поход на милионите" в Москва се включиха между 15 хил. и 100 хил. души, според различни оценки. Според официалната статистика на министерството на вътрешните работи в митинга участват 20 хил. души, според координатора на "Левия фронт" Сергей Удалцов обаче в центъра на руската столица са се събрали 100 хил. недоволни от Путин.

Демонстрантите скандират "Путин е крадец", "Русия без Путин", "Русия ще бъде свободна" и други лозунги. Опозицията обвинява руския държавен глава в изборни измами и репресии срещу свободата. Демонстрацията се провежда под проливен дъжд, а много от участниците се шегуваха, че пороят е поръчан от президента

Путин коментира от своя страна, че няма да позволи Русия да бъде отслабена от "социални шокове".

 

"Не можем да приемем нищо, което отслабва страната ни и разделя обществото", заяви Путин.

 

ББС съобщи, че по време на протестите е бил блокиран достъпът до сайтовете на опозиционни медии.

Ден по-рано властите претърсиха домовете на повече от десет организатори и участници в митинга на Блатния площад, състоял се на 6 май и прераснал в безредици. Обискирани бяха жилищата на Алексей Навални, Сергей Удалцов, Иля Яшин и други опозиционни активисти.

 

Във вторник много опозиционни лидери бяха привикани в следствието по време на протеста. Част от тях обаче не се съобразиха с призовките и се явиха на демонстрациите. Удалцов заяви, че не може да се яви с мотива, че е сред организаторите на днешната протестна проява и не може да отсъства от нея

 

В знак на недоволство от действията на властите в социалните мрежи се появиха коментари, които сравниха сегашната ситуация в Русия с времената на най-тежките репресии.

 

"Hello 1937", "Вова е луд" и други коментари се появиха в Twitter.

 

Сергей Удалцов предложи да бъдат организирани безсрочни народни събрания с настояване за освобождаване на задържаните активисти на опозицията. Идеята е тези събрания да започнат на 7 октомври, когато е рожденият ден на Владимир Путин.

Руският парламент подготви по-рано закон, който увеличи 150 пъти глобите за участници в неразрешени протести.

Новият закон увеличава глобите от сегашните 2000 рубли на 300 000 рубли (9000 долара) за граждани, участващи в неразрешени протести, и на 600 000 рубли за длъжностни лица и до 1 милиона рубли за юридически лица, участващи в подобни протести. Първоначално глобите в проектозакона бяха фиксирани на 1.5 милиона рубли, но под натиска на критиците сумата беше намалена.

И въпреки това тази санкция е значително по-строга от наказанията за много други престъпления като кражба на кола.

Путин спечели трети президентски мандат през март, но опозицията обяви, че по време на вота е имало много изборни нарушения. Откакто Путин се завърна, опозицията е под непрекъснат натиск.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?