Десетки хиляди протестиращи изопнаха лицата на управляващите

Десетки хиляди протестиращи изопнаха лицата на управляващите

Няколко десетки хиляди учители от цялата страна се включиха в четвъртък в най-мощния синдикален протест за последните десет години. Сутринта учителите се стекоха по три лъча към площад „Независимост” между сградите на президентството и на правителството, като по-късно направиха жива верига около Народното събрание, където скандираха “Оставка” и “Вън”. Привечер отново се върнаха пред Министерския съвет.

На фона на целодневното учителско шествие преговорите между министрите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски и синдикатите, които започнаха късно следобед, стигнаха отново до задънена улица. В началото им обаче просветният министър съобщи, че до неделя трябва да бъде постигнато споразумение за заплатите на учителите.  Утре преговорите продължават при президента Първанов.

Според синдикатите, в демонстрацията в четвъртък са се включили над 70 хиляди души, а подписката в подкрепа на учителските искания е с близо 1 милион имена на граждани.

Протестът предвождаха от лидерите на КТ „Подкрепа” и КНСБ Константин Тренчев и Желязко Христов и от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Те се опитаха да връчат декларация на правителството, което по същото време провеждаше редовното си заседание, но никой не излезе да се срещне с тях, нито те бяха допуснати в сградата.

Полицейския режим вбеси опозицията

Часове преди началото на протеста жълти полицейски ленти опасаха широк район около площад „Св. Александър Невски”, а метални заграждения, жандармерия и голям брой полицаи обградиха сградата на Народното събрание.

Безпрецедентните мерки за сигурност бяха заради планираната жива верига на учителите.

Невижданото пазене на парламента възмути опозицията, която в началото на пленарното заседание поиска от председателя на Народното събрание Георги Пирински да подложи на гласуване премахването на загражденията и кордоните.

Лидерът на ДСБ Иван Костов изрази от трибуната протеста на партията  му и напомни, че през последните десет години районът около парламента не помни такива мерки за сигурност. Той попита управляващите от кого се страхуват – от преподавателите ли. „Вие имате проблем с учителите, но това не е проблем на сигурността, а политически”, каза Костов.    

Ако парламентът не може да реши този проблем, да повика премиера и ресорните министри, заяви още лидерът на ДСБ и се обърна със задочна реплика към премиера Сергей Станишев: „Вие не успяхте да изпълните предизборните си ангажименти, излезте и кажете „Аз излъгах”.

По думите на бившия премиер, парламентът е вкаран в абсурдна ситуация заради страха и арогантността на управляващите, а опозицията се черви заради тях.       

Яне Янев от ОДС каза, че управляващите са докарали страната до банкрут и също поиска да се махнат загражденията. Той предложи вътрешният министър Румен Петков да дойде и да обясни кой му е наредил да сложи такава охрана. Същото поиска и депутатът от БНС Мирослав Мурджов.

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков призова опозицията, която, по думите му, в миналото участвала в „палежи на парламента”, да подходи малко по-отговорно.

„И днес, когато правителството търси решение на проблема, на вас ви е удобно да искате ескалация към политически протести”, обърна се той към опозицията и я набеди, че била влязла във властта с палежи.

Председателят на парламента Пирински се оправда, че е разпоредил засилените мерки за сигурност и носи цялата отговорност за това. „Длъжен съм да гарантирам неприкосновеността на сградата”, отсече той, без да се аргументира как протест на учителите, повечето от които са жени, може да застраши парламентарната демокрация в България.

В знак на протест опозицията напусна пленарната зала.

Живата верига притесни силно парламентарния шеф

Живата верига, която протестиращите направиха час по-късно около Народното събрание, притесни силно парламентарния шеф. Първоначално Георги Пирински се закани, че няма да излезе да разговаря с лидерите на стачката, след което промени решението си и с изопнато лице излезе да се срещне с тях. Очакваше се да му бъде връчено копие от декларацията, която не бе приета от правителството. Пирински бе посрещнат със скандирания „Мафия”, “Оставка” и “Депутатите с учителски заплати”.

„Излязох навън, за да приема от протестиращите копие от тяхната декларация. Получих го и ги уверих, че парламентът ще направи всичко възможно да предприеме законовите мерки, ако правителство и синдикати постигнат договореност”, каза в кулоарите на парламента Пирински, след като се върна от срещата си със синдикалистите.

“НС не е и не бива да бъде посредник в спора, можем само да помогнем”, каза още Пирински и увери, че ако бъде постигнато споразумение между правителството и синдикатите, то ще стане приоритет и за парламента.

Пирински повтори тезата на правителството, че не може да има промени в учителските заплати от 1 октомври, което е малко преди края на годината. Според председателя на парламента, трябва да бъде дадено някакво допълнително заплащане на преподавателите за тази година, а едва след това да започне да се говори за следващия период от време.

По думите на Пирински заплатите на учителите трябвало да стигнат средната заплата за страната, и ако има възможност – дори над нея. Той каза, че трябва да се предприемат и вече закъснелите за тази година мерки за преструктуриране на образованието.

„Обществото и правителството осъзнават отговорността, която имат пред учителите, но тъй като се върви към провал на учебната година, призовавам всички да помислят трезво и в близките дни да бъде намерено решение на проблемите”, каза още Пирински.

До неделя вечер изход от кризата

След като напусна преговорите в късния следобеден час заради отсъствието на министър Орешарски, лидерът на КНСБ Желязко Христов обясни, че правителството има нова оферта за увеличение на учителските заплати, но не я оповестява.

Министърът на образованието Даниел Вълчев пък заяви преди началото на проговорите, че трябва да се “положат всички усилия и компромиси, така че от понеделник учителите и учениците да са в класните стаи”. По думите на Вълчев до неделя вечер трябва да се постигне споразумение.

Председателят на съюза на учителите Янка Такева посочи, че няма да подпише споразумение, без да се допита до учителите.

 

Споделяне

Още от България