Десетки иззети файлове след 27-часов обиск в кантората на "Мосак Фонсека"

Без арести и замразени банкови сметки засега

Десетки иззети файлове след 27-часов обиск в кантората на "Мосак Фонсека"

Панамските власти са иззели десетки дигитални файлове след 27-часов обиск в централата на правната кантора на "Мосак Фонсека" (Mossack Fonseca), която е в центъра на скандала с изтичането на т. нар. "Панамски документи".

Никой не е арестуван и все още няма замразени банкови сметки към момента, съобщи прокурорът по случая Хавиер Карбальо, цитиран от информационните агенции.

При акцията са търсени доказателства за незаконни дейности на компанията. Властите са получили достъп до 100 виртуални и няколко физически сървъри, на които "Мосак Фонсека" съхранява документацията си. Предстои да бъде анализирано тяхното съдържание.

Изтичането на документите от панамската юридическа фирма предизвика обществено недоволство срещу това как богатите и влиятелните хора крият пари и избягват плащането на данъци, отбелязва "Ройтерс".

"За момента не сме издавали заповед за замразяване на банкови сметки. Досега нямаме никакви убедителни елементи, които да ни позволят да вземем някакво решение", каза прокурорът Хавиер Карбальо.

Специализираната компания за регистрация и обслужване на офшорни компании "Мосак Фонсека" обяви, че не е нарушила закона и всичките ѝ операции са легални.

В комюнике, публикувано след обиска, правната фирма изразява готовност да сътрудничи изцяло на разследването.

Финансовата система на Панама стана обект на остри критики след изтичането на документи, разкриващи как "Мосак Фонсека" е създавала офшорни фирми на хиляди клиенти по света.

В тази голяма система за избягване на данъци са замесени политически лидери, спортисти и милиардери.

Сред тях са приятели или роднини на лидерите на Русия, Великобритания, Пакистан и Китай.

Държави от целия свят сега разследват за евентуални престъпления, включително пране на пари и неплащане на данъци, от страна на техни богати граждани.

Премиерът на Исландия подаде оставка след избухването на скандала. Опозицията иска оставката и на британския премиер Дейвид Камерън, който също е имал акции в офшорни компании преди да стане министър-председател.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?