Десетки остават барикадирани в кампус в Хонконг, Конгресът на САЩ подкрепи демонстрантите

Десетки остават барикадирани в кампус в Хонконг, Конгресът на САЩ подкрепи демонстрантите

Десетки продемократични демонстранти в Хонконг, решени да стигнат докрай, остават барикадирани и днес в студентски кампус, обсаден от полицията, предаде Франс прес в четвъртък.

В Политехническия университет вече от пет дни се развива най-продължителната досега конфронтация между протестиращите и силите на реда от началото на вълненията през юни. Полицейското присъствие видимо е намаляло.

Положението в кампуса днес е спокойно. Група непримирими активисти си приготвя храна в местен стол от малкото провизии, останали там. Плакати предупреждават минувачите да не пушат в близост до местата, където са струпани коктейли "Молотов", готови за използване срещу полицията.

Останали са едва няколко десетки от близо хилядата протестиращи в комплекса. Някои са избягали, размествайки полицейските заграждения, или през канализацията. Повечето обаче са се предали или са били задържани от силите на реда, докато напускат района.

Междувременно Конгресът на САЩ прие вчера законопроект в подкрепа на "човешките права и демокрацията" в Хонконг след месеци на протести в китайския полуавтономен район, съобщи Франс прес. Камарата на представителите одобри текста с 417 гласа "за" и само един "против". Във вторник той бе приет единодушно и от Сената.

Документът заплашва и с отнемане на специалния икономически статут на Хонконг, даден от Вашингтон. За да влезе в сила, нормативният акт трябва да бъде подписан от Доналд Тръмп, но американският президент може да му наложи вето. Голямата подкрепа на сенаторите обаче показва, че дори да има вето, то ще бъде отхвърлено от горната камара.

Заради приемането на този документ, който може да доведе до провал на търговските преговори между САЩ и Китай, борсите в Хонконг, Шанхай и Шънчжън започнаха днешния ден със спад в котировките.

Пекин осъди законопроекта и заяви, че е готов да "отговори решително". Китай никога няма да позволи на никого да съсипе просперитета и стабилността на Хонконг, даде да се разбере външният министър Ван И, цитиран от Ройтерс. Ван И казал това на среща в Пекин с бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Коен. Китай никога няма да позволи на никого да подкопае принципа "една страна, две системи", предупредил още китайският външен министър, който е и член на Държавния съвет.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?