Десетки ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Ерусалим

Десетки ранени при сблъсъци между палестинци и израелската полиция в Ерусалим

След сблъсъци в в Ерусалим са ранени над 175 палестинци и шестима израелски полицаи, предаде Франс прес.

Напрежението започнало между палестински младежи, които,

По думите на говорителя на израелската полиция Васем Бадр напрежението започнало след като палестински младежи започнали да хвърлят камъни, бутилки и други предмети в повечето в района на джамията Ал Акса (Храмовия хълм). Полицаите отговорили с гумени куршум и шокови гранати.

Сблъсъци имало и в съседния квартал Шейх Джарах, където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни се изродиха в насилие. Червеният кръст съобщи за поне четирима ранени палестинци.

САЩ прлизоваха за "деескалация на напрежението" и избягване на изселването на палестинските семейства, а координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази "дълбока загриженост" от ситуацията и призова за "отговорност и спокойствие".

Израел е отговорен за опасното развитие на събитията в Стария град, заяви президентът на палестинската автономия Махмуд Абас и поиска да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН. Ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, призова палестинците да останат в района на джамията от тази вечер до четвъртък сутрин, когато свършва свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

"Израелската окупация трябва да осъзнае, че съпротивата е готова да защити Ал Акса на всяка цена", заяви Хамас, а израелските арабски партии призоваха за демонстрации в градовете с арабско мнозинство в Израел.

Йордания, която е официалният пазител на мюсюлманските светини в Източен Ерусалим, осъди "варварската агресия" на израелските сили за сигурност.

Сблъсъците съвпаднаха с деня Ал Кудс, (арабското име на Ерусалим), отбелязван всяка година в страните от региона, главно в Иран, в подкрепа на палестинците. В Техеран аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Ислямската република, подкрепи борбата срещу заклетия враг Израел, като го нарече "терористка база" и заяви, че "краят на вражеския ционистки режим" е неизбежен.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?