Десетки са загинали при сражения в Алепо

Сирийските правителствени сили бомбардираха болница и готвят мащабна офанзива

Десетки са загинали при сражения в Алепо
Най-малко 65 души загинаха при ожесточени сражения между правителствените сили и опозицията в Алепо.
 
Силите на президента Басар Асад напредват и твърдят, че скоро ще започнат голяма офанзива, с която ще си възвърнат властта в целия град. 
 
От юли 2012 г. Алепо е разделен на две - на западни квартали под контрола на правителството и на източни квартали под контрола на бунтовнически сили.
 
Най-малко 27 цивилни загинаха в сряда вечерта при въздушно нападение на сирийските правителствени сили срещу болница и жилищен блок под контрола на бунтовниците. Повечето пациенти на болницата са били възрастни хора с хронични заболявания. Лечебното заведение е силно пострадало от бомбардировката. 
 
Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че ударите по болницата и по съседен блок са били извършени от самолети на режима в Дамаск.
 
Неправителствената организация Лекари без граници е подкрепяла дейността на поразената клиника. В акаунта си в Туитър организацията съобщава, че сред жертвите е имало най-малко трима лекари.
 
Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че най-малко 38 души са загинали при други бомбардировки и обстрел в Алепо, предаде Франс прес.
 
При удари на бунтовнически сили срещу 5 квартала на града, контролирани от правителствените сили, са убити 18 души. 
 
При удари на силите на режима срещу 2 квартала, контролирани от бунтовниците, са убити 20 души.
 
Сирийското издание "Уатан", което е проправителствено, съобщава, че армията в скоро време ще започне голяма офанзива, за да си върне контрола върху град Алепо и едноименната провинция.
 
Заради нарастващото насилие в града хората живеят на ръба на хуманитарната катастрофа, предупреди днес Международният комитет на Червения кръст, цитиран от Ройтерс.
 
Десетки хиляди жители на Алепо са подложени всекидневно на бомбардировки и на обстрел. Алепо е един от най-тежко засегнатите градове в резултат на петгодишната война в Сирия.
 
Говорителят на държавния департамент Марк Тонър каза, че е ужасен от многобройните въздушни удари срещу спасителите от гражданската отбрана край Алепо. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?