Десетки убити и ранени при нападението на талибаните срещу летището в Кандахар

Десетки убити и ранени при нападението на талибаните срещу летището в Кандахар

Най-малко 37 цивилни и афганистански войници са убити и 35 - ранени, при снощното нападение на талибански бойци срещу летището в Кандахар, съобщи афганистанското министерство на отбраната,цитирано от Ройтерс.

Загинали са също 9 талибани и един е ранени. Последен оцелял продължава да оказва съпротива срещу афганистанските сили за сигурност, се добавя в съобщението на министерството.

Талибаните атакували снощи периферен район в огромния и силно укрепен комплекс, като първоначално са заели позиции в училище в жилищната част на обекта, който включва както цивилно летище, така и военна база.

Атаката съвпадна с началото на регионалната конференция за сигурност в Исламабад, където афганистанският президент Ашраф Гани отправи призив за по-голяма регионална помощ в битката с ислямските бунтовници, посочва Ройтерс.

Самите талибани твърдят за 150 убити правителствени войници, но според Ройтерс бунтовниците често силно преувеличават броя на жертвите при своите акции.

Говорител на натовската мисия "Решителна подкрепа" каза, че няма съобщения за пострадали сред стотиците военни от международните сили, базирани в летищния комплекс в Кандахар, който е техен важен опорен пункт.

Взвод български военнослужещи също участва в охраната на летището.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?