Десетки убити при бомбено нападение в изборния ден в Пакистан

Десетки убити при бомбено нападение в изборния ден в Пакистан

Най-малко 28 човека загинаха днес при взрив в западния пакистански град Куета. Мишена на нападението е бил полицейски автомобил, предаде Ройтерс.

Според телевизия "Гео" жертвите са 18, а телевизия "Самаа" съобщи за 20 убити и заяви, че нападението е извършено от "атентатор самоубиец".

По-късно отговорността за нападението пое терористичната организация "Ислямска държава" (ИД).

Пакистанците гласуват днес, за да изберат трето поред гражданско правителство след управлението на военните. Над 12 000 кандидати се състезават за 272 места в националния парламент, както и за 577 места в четирите регионални парламента, предаде Асошиейтед прес.

Изборите ще преминат на фона на скандала около бившия премиер Наваз Шариф, който се завърна от Великобритания, след като бе обвинен в корупция в Пакистан точно когато искаше да върне на власт своята партия "Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз)". В същото време амбиция да стане следващият министър-председател има бившият състезател по крикет Имран Хан.

Националното събрание в столицата Исламабад има 342 депутатски места, от които 272 са избираеми. Останалите 70 са запазени за жени и немюсюлмани (60 за жени и десет за немюсюлмани).

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?