Десните в Словакия натоварени да съставят правителство

Словашкият президент Иван Гашпарович възложи в сряда на либерала Ивета Радичова да състави правителство след парламентарните избори на 12 юни, предаде Франс прес.

"Поисках от г-жа Радичова да се опита да формира нов кабинет", съобщи Гашпарович на кратка пресконференция.

"Имам честта да приема тази задача", отговори 53-годишният лидер на предизборната листа на Словашкия демократичен и християнски съюз - Демократическа партия. Радичова увери, че очертаващото се десноцентристко правителство ще работи за гражданите, гражданската отговорност и сътрудничеството.

Президентът възложи съставянето на новия кабинет на представител на Ивета Радичова, след като досегашният премиер Роберт Фицо не успя да се справи с тази задача.

Социалдемократическата партия на Фицо "Смер" ("Посока") получи най-много гласове на изборите, но няма потенциални партньори, с които да получи мнозинството на парламента.

Четирите десноцентристки формации разполагат със 79 места в 150-членния законодателен орган. Това осигурява на бъдещото правителство начело с Ивета Радичова мнозинство в парламента.

Десните партии обещаха преди изборите да съживят словашката икономика. Прекалено зависима от автомобилостроенето, тя бе засегната тежко от световната криза.

Лидерите на четирите партии вече се споразумяха за бъдещите си управленски приоритети, сред които реформиране на данъчната и на съдебната система, спиране на процеса на задлъжняване на страната и подпомагане на засегнатите от неотдавнашните наводнения окръзи.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?