Деца снимали незаконно за “Ню Имидж”

Деца участват в продукции на “Ню Имидж” без да са сключили предварителен договор и без разрешението на Главна инспекция на труда. Това съобщиха на пресконференция в неделя от Инициативен комитет за защита правата на

децата и изпълнителите в кино- и телевизионната индустрии. Малолетните работят по 14-16 часа и в часовете от 20.00 до 06.00 часа през нощта, но родителите им не смеят да се оплачат, заради парите, които получават за снимките.

В отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, подписано от председателя и от секретаря на инициативния комитет Камен Костов и Мирослав Паскалев, се посочва, че на малчуганите не осигурява храна и че получават различни заплащания при положение, че имат еднакви задачи на статисти. Възнагражденията зависели от расовата им принадлежност.

От комитета два пъти били сезирали Главна инспекция по труда по конкретни случаи, но институцията не предприела адекватни мерки.

Илия Сотиров, директор на продукция в "Ню имидж - България", заяви за БТА, че когато има деца на снимачната площадка се осигуряват оптимални условия за работа и при всички положения в съответствие със закона, но щял да се запознае с изнесената информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?