Децата в детските градини няма да носят маски

Родители излизат на протест с искане за присъствена учебна година

Децата в детските градини няма да носят маски

Децата няма да носят защитни маски за лице в детските градини, независимо от възрастта си. Дете може да носи предпазна маска там само по препоръка на лекар или при заявено желание на родител. Това съобщи Министерството на образованието и науката (МОН), което след остра обществена реакция промени насоките си за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Само преди дни МОН обяви, че 6-годишните малчугани трябва да са с маски в забавачките.

В понеделник столичният заместник-кмет по образованието Мирослав Боршош реагира остро и обяви идеята за безумна. Детските градини в София отварят врати на 1 септември и ще бъдат без маски. Това е становището на работодателските организации в системата на предучилищното и училищното образование, както и на родителски организации. Дневният режим на децата в детските градини е наситен с различни дейности, ситуации и активности като хранене, игри и следобедния сън при които носенето на предпазни маски е невъзможно и неефективно, посочват те в своя позиция, която е приета от Столична община.

Учителите и помощния персонал обаче ще са задължени да носят маски в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група, предвиждат публикуваните днес насоки от МОН.

Според тях в училищните автобуси маските са задължителни за възрастните, а за децата решаваща е преценката на родителите.

Сред задължителните мерки за намаляване на рисковете от инфекция са спазването на дистанция между децата и персонала от различни групи, редовната дезинфекция и поддържането на строга лична хигиена.

Задължителна е също физическата дистанция между родителите и персонала на детската градина. Ограничава се влизането на външни лица в двора на детската градина и в близост до входа на сградата.

Препоръчва се възможно най-много дейности да се провеждат на открито, когато времето позволява това. По възможност в двора на забавачките трябва да се обособят зони за отделните групи.

Комуникацията с родителите ще се осъществява предимно с електронни средства, предвиждат още насоките на МОН. Индивидуални срещи и консултации ще се провеждат по предварителна уговорка и при спазване на основните противоепидемични мерки - носене на маска за лице и спазване на дистанция.

При зеления, жълтия и червения сценарий на заболяемост детските градини ще работят според насоките на МОН.

При дете с Covid-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) цялата група ще минава към занимания от дистанция. Цялата детска градина или всички забавачки в един град ще се затварят по преценка на РЗИ, областния или общинския кризисен щаб. За това ще е нужно кметът да издаде заповед. Директорът на детската градина пък ще има ангажимент да изпрати предложение до образователния министър за преминаване към занимания от разстояние, предвиждат още насоките на МОН.

При тъмночервен сценарий с над 500 болни на 100 000 души в една област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия, е разписано в насоките на МОН.

Заниманията с децата от затворените детски градини ще се провеждат само онлайн със заповед на министъра на образованието и науката.

Родители излизат на протест

Междувременно днес в София родители излизат на протест пред Министерството на здравеопазването с искане за присъствена учебна година.

Гражданското обединение "Да запазим училището като средище за децата" ще отправи апел учебната година, която трябва да започне на 15 септември, да се провежда в класните стаи, а не пред компютрите вкъщи.

В отворено писмо до президента, премиера, председателя на парламента и омбудсмана, от гражданската инициатива заявяват, че в условията на пандемия от Covid-19 системно се пренебрегват и омаловажават потребностите на децата и се жертват техните интереси.

Родители, учители, университетски преподаватели и учени призовават за спешна и съвместна реакция от съответните институции, които да гарантират присъственото обучение в училище, както и да набележат мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19 сред учителите и учениците.

Според тях децата прекалено дълго са били затворени месеци наред пред компютрите в рамките на една и половина учебна година. Това е навредило на интелектуалното, физическото и психическото развитие на учениците и е пагубно за тях. Те настояват да бъдат взети всички мерки с цел осигуряване на нормално обучение в класните стаи.

Засега министърът на образованието Николай Денков го гарантира само за първокласниците.

"През последните дни многократно обяснихме, че наша основна грижа е максимално присъствено обучение при здрави учители, защото иначе няма как да направим присъственото обучение", каза Денков в понеделник.

Съгласно новия подход в зависимост от това, каква е ситуацията в даден град и регион, МОН ще позволи максимално присъствено обучение.

"Гарантирали сме го за първокласниците, ако е много тежка ситуацията, поне в двора да се съберат, да се видят. Ако е възможно, ще го направим и за останалите ученици", каза Денков по повод първия учебен ден на 15 септември.

Учениците от 8 клас също се събират за първи път в ново училище и нов клас, но за тях това правило не важи.

Колкото до това, ако трябва да се учи дистанционно кои класове първи ще излязат в такова обучение, Денков посочи, че това, което е написано в насоките, е, че първо ще излизат горните класове - 11-12 клас.

"Ако трябва след това 10 и 9 класове. Това, което сме поставили като изискване, при тежка ситуация да осигурим 50% присъствие на учениците. Как точно ще стане, зависи от конкретните училища. Някои могат да минат на сутрешна и следобедна смяна, други могат да минат на ротация на паралелките. Това ще бъде обсъждано и решавано с наша санкция и съгласуване на ниво училище", каза още просветният министър.

Споделяне

Още от България