Децата в пет пловдивски детски градини ще се обучават по метода “Монтесори“

Децата в пет пловдивски детски градини ще се обучават по метода “Монтесори“

Община Пловдив започва обучение на 25 преподаватели от пет детски градини по метода “Монтесори“, който ще започне да се прилага в края на годината. Засега по този метод се преподава само в частни детски градини.
Обучението ще се провежда от преподаватели от Нов Български университет по специално разработена за проекта програма, а в реализацията участват квалифицирани български специалисти с дипломи от Международната Монтесори асоциация.

Детските градини, в които първоначално ще се въведе образователната методика, са ЦДГ “Майчина грижа“, ЦДГ “Мирослава“, ОДЗ “Буратино, ЦДГ “Велимира“ и ЦДГ “Мир“. Във всяка от тях ще бъдат оборудвани по две помещения за първа група.

Основният принцип на метода “Монтесори“ са свободата и личният избор на детето, което само изгражда собственото си "аз", подпомогнато от педагога, чиято роля е да създава средата, в която то да се развива. Девизът на педагогиката “Монтесори“ е "Помогни ми да се справя сам."

Методът “Монтесори“ се прилага в най- ранна детска възраст, той е основан на практическите наблюдения и научните открития на д-р Мария Монтесори, италиански лекар и възпитател. Принципите му се прилагат успешно повече от сто години, той е популярен в цял свят, а заради огромния си принос д-р Монтесори три пъти последователно е номинирана за Нобелова награда. В момента методът Монтесори се прилага в 98 страни в цял свят, има хиляди детски градини и над 20 000 Монтесори училища.

По метода “Монтесори“ се обучава и принц Джордж, първородното дете на британския принц Уилям и херцогиня Катрин, който в началото на тази година тръгна на ясла в Норфолк, Източна Англия.

Споделяне

Още от България