Детската смъртност в България е намаляла за последните 5 години

За последните 5 години детската смъртност в България е намаляла с 4 на хиляда - от 17,5 на хиляда през 1997 г. на 13,5 на хиляда през 2002 г., съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев на семинар във Велинград.

Средната продължителност на живота на българина е 72 г. за жените и 68 г. за мъжете, добави той, цитиран от БТА. Според Петко Салчев, през последните години средната продължителност на живота у нас намалява.

Естественият прираст в страната обаче остава отрицателен. За миналата година в България живородените деца са 8,5 на хиляда, а в Европа са 10,84 на хиляда, посочи доц. Християн Грива, директор на Националния център по здравна информация. По думите му процентът на населението над 65-годишна възраст от общия брой население у нас е 17, а в Европа тази цифра е 13,87.

Най-честите причини, поради които българинът е потърсил медицински услуги, са възпаление на горни дихателни пътища, неврологични и сетивни заболявания, травми и отравяния.

3,8 на хиляда е смъртността в България вследствие на туберкулоза, докато в Европа от туберкулоза умират 1,6 на хиляда души.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?