Детската смъртност в България остава по-висока от средноевропейската

Детската смъртност в България е по-висока от средноевропейската и през 2003 г. е била 12.3 процента, съобщи в понеделник министърът на здравеопазването Славчо Богоев. Според него ранната бременност е една от главните причини за проблема.

Министър Богоев заедно с -р Марк Данзон, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, представиха известната френска певица Силви Вартан в новата ѝ роля на посланик на добра воля на СЗО за детското и майчино здраве. Вартан била избрана заради благотворителната ѝ дейност за децата в България. Фондацията на родената в България певица работи у нас от 1993 година.

11 млн. деца на възраст до 5 години умират всяка година в света, сочат данните на СЗО. Марк Данзон изброи пет основни причини за детската смъртност – пневмония, диария, морбили, СПИН и наранявания.

29 български деца чакат в момента за бъбречна трансплантация, стана ясно при посещението на д-р Марк Данзон и Силви Вартан в специализираната болница за активно лечение по детски болести.

Трансплантирането на бъбреци на деца е по-сложно в сравнение с операциите, извършвани на възрастен човек, защото донори се намират още по-трудно, коментира д-р Андриана Анадолийска, завеждащ клиниката по хемодиализа към болницата, цитирана от БТА.

Булбанк и Фондация Унидеа финансират ремонтирането на спешното отделение на клиниката по хемодиализа. Инициативата е продължение на проекта за ремонт и закупуване на оборудване за детската клиника по хемодиализа, който беше успешно завършен миналата година.

Споделяне

Още от България