Девет от десет новорегистрирани с ХИВ у нас са мъже

Най-засегнати са хора до 39 години, близо 90% се инфектират по сексуален път

Девет от десет новорегистрирани с ХИВ у нас са мъже

От началото на тази година са открити нови 220 души с ХИВ-вирус, с което официалният брой на серопозитивните в страната става 2694 души. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването, изнесени по повод Световния ден за борба със СПИН – 1 декември. За сравнение до края на ноември миналата година новооткритите случаи са били 193, а в същия период на 2015 година – 204 души, т.е. се запазва тенденцията всяка година да бъдат откривани по около 200 нови случая на ХИВ.

Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България предвижда до 2020 година новите случаи на ХИВ да бъдат намалени със 75%, т.е. трябва да бъдат сведени до около 50 случая годишно.

През тази година за болестта са изследвани над 260 000 души, като се запазва тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от този на инфектираните жени.

90% от новите случаи са мъже

Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 9:1 - 199 мъже и 21 жени.

По отношение на пътя на инфектиране и тази година 88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се заразили по сексуален път.

От тях 52% са мъже, съобщили за сексуален контакт с мъже, а 36% са инфектирани при хетеросексуален контакт. Останалите 12% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Най-засегнати са млади хора до 39 години

Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 34%. Най-младият серопозитивен е на 20 години, а най-възрастният е на 67 години.
Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са  предимно в големите градове: София – 91 лица, в областите Пловдив – 22 лица, Варна – 18 лица, Плевен – 9 лица, София област- 7, Бургас – 4 лица и единични случаи в останалите области.

Данни сочат, че над 25% (55 души) от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 13-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. Близо 13% от всички новорегистрирани (28 лица) са узнали своя резултат в Центъра за сексуално здраве в София.

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

Към 31 октомври 2017 г. общо 1291 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1163 (90%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Лабораториите, които извършват вирусологичен и имунологичен мониторинг на терапията, са снабдени с всички необходими тестове и консумативи.

Всеки втори в Европа е късно диагностициран

По данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2016 г. в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП) са регистрирани над 29 000 нови случая на ХИВ. Данните показват, че един от всеки двама регистрирани случая на ХИВ в Европа са диагностицирани със закъснение.

Честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ-инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е  2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.

Страните с показатели над средните за ЕС и ЕИП са: Латвия – 18.5, Естония – 17.4, Малта – 14.5, Люксембург – 11.5, Ирландия – 10.5, Португалия – 10.0, Кипър – 9.4, Англия – 7.9.

Анонимни изследвания по повод 1 декември

Световният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан с множество акции и образователни кампании.

На 1 декември безплатни изследвания за ХИВ и консултации ще се провеждат на редица места в София. От 10 до 12 часа това ще става в Техническия университет – София, от 10 до 17 часа  - в Центъра за сексуално здраве при сдружение “Здраве без граници“ (София, ул. “Самуил“ № 111), а от 11 до 15 часа - в мобилен кабинет на площад "Батенберг". Мобилни кабинети за изследвания ще има и на ул. "Екзарх Йосиф" (до минералната вода) от 11 до 14 часа.

Акцията ще продължи и на 4 декември в Медицинския университет в София – от 10 до 12 часа.

Споделяне

Още от България