"Девня цимент" и "Вулкан цимент" спират пещите заради кризата

Двата завода на италианския циментов концерн "Италчименти груп" в България – "Девня цимент" в Девня и "Вулкан цимент" в Димитровград спират всичките си пещи от началото на август заради кризата и рязкото намаляване на търсенето, съобщиха от компанията.

Двата завода държат 40% от производството на цимент в България. "Девня цимент" е най-голямото циментово предприятие у нас с годишен капацитет 2 млн. т цимент, а завод "Вулкан" е с капацитет 500 хил. т.

Спирането е заради "дългосрочното въздействие на икономическата криза и е насочено към оптимизиране на разходите и складовите наличности", поясняват от дружеството. Планираното загасяне на пещите се очаква да продължи около един месец, през което време повечето от работниците ще бъдат пуснати в платен отпуск.

През този период компанията ще продължи операциите по смилане на цимент и доставки, за да поддържа продажбите и дистрибуцията на цимент и сухи смеси.

Компанията предприема такива действия за втори път тази година - подобно спиране на пещите бе предприето и през март в двата завода.

През първата половина на 2009 г. търсенето на цимент в България спадна драстично, а износът през Черно море напълно спря, отбелязват от компанията. Освен икономическата обстановка, от фирмата посочват влиянието, което оказва вносът на големи количества цимент от Турция. Специалистите очакват спадът в строителния сектор и на вътрешния пазар на цимент да се задържи през цялата година.

Принудително спиране на производството предприеха и други производители на цимент в страната. В края на зимата швейцарската компания "Холсим", собственик на "Плевенски цимент", и на завод "Холсим" (бившия "Белоизворски цимент") спряха пещите заради кризата. "Холсим" има пазарен дял у нас от 32%.

Другият голям производител у нас на цимент е гръцката компания "Титан", която притежава завода в Златна Панега (1 млн. т годишно производство). "Титан" държи 28% от пазара.

Споделяне

Още от Бизнес