Деяна Костадинова замества Екатерина Захариева като шеф на президентския кабинет

Снимка: БГНЕС (архив)

Президентът Росен Плевнелиев назначи Деяна Костадинова за началник на своя кабинет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Досегашният началник на кабинета на президента Екатерина Захариева, беше избрана от Народното събрание за министър на правосъдието.

Досега Деяна Костадинова заемаше длъжността секретар на държавния глава по социални политики, младежта и спорта.

Завършила е Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" през 1994 г. След дипломирането си работи като адвокат от Софийска адвокатска колегия.

През 2001 г. при създаването на Държавната агенция за закрила на детето се включва в екипа ѝ като главен юрисконсулт и началник на отдел "Правен и връзки с обществеността". През 2004 г. става главен директор на новосъздадената Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията, която извършва проверки за спазване на правата на детето от всички училища, детски градини, ясли, обслужващи звена, Дирекции "Социално подпомагане", неправителствени организации, специализирани институции за деца и др.

През 2007 г. е назначена за началник на отдел "Законодателство, оценка на риска и нередности" към Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие" в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Дирекцията е управляващ орган по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, а ръководеният от Костадинова отдел е отговорен за регистрирането и докладването на нередности по Оперативната програма.

В периода 2009 - 2011 г. е част от политическия кабинет на министър-председателя като съветник по социални политики.

От юни 2011 г. до включването си в екипа на президента е заместник-министър на труда и социалната политика с ресор: политика на пазара на труда, европейски програми и проекти и международна дейност, както и ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

На 28 февруари 2012 г. е назначена за секретар по социални политики, младежта и спорта на президента.

От 13 март до 29 май 2013 г. е заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика в служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.

Владее английски и руски език.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?