Дикме е готов да приеме разделянето на производство на тютюн и цигари

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме заяви пред БНР, че и има възможност и трябва да се обсъжда най-вече вариантът за разделянето на "Булгартабак холдинг" на две - една част, която да се занимава с производството, преработката на тютюн под формата на цигари и друга част, която да се занимава с изкупуване и изработка само на тютюни.

Той каза, че възприема идеята на вицепремиерът Николай Василев, залегнала в неговия докрад за сделката, всички задгранични дружества да се отделят и веднага да се продадат- без значение на каква цена.

Дикме смята, че е по-добре "Булгартабак холдинга" да се освободи от тях, отколкото те ежегодно да носят загуба. Министърът изрази увереност, че след предстоящи дискусии приватизацията ще продължи и очаква до края на годината сделката да бъде факт.

По думите му той няма да подкрепи закриване на предприятия от холдинга, защото това означава и хиляди хора да остана без работа.

НДСВ е обещало на ръководството на КНСБ да консултира с тях актуализирания вариант на стратегия за приватизацията на Булгартабак преди да бъде внесен в Народното събрание, съобщи председателят на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов след срещата си с Желязко Христов.

От своя страна Желязко Христов резюмира срещата като "по-малко политика, повече прагматизъм". Каза също така, че е гарантирал пред Панайотов, че синдиката не участва в схема за сваляне на правителството чрез поредица от стачки, подобна на тази по времето на Жан Виденов.

Той нарече схемата "морска лисица". Похвали също така кабинета и за вдигането на минималния осигурителен праг, както и за регистрацията на трудовите договори.

Споделяне

Още от Бизнес