Дикме готов да наложи допълнително мито за внос на пилешко месо

Министерството на земеделието обсъждало с икономическото министерство възможностите да се въведе допълнително мито при вноса на пилешки продукти в страната, съобщи Мехмед Дикме. Целта била да се намерят защитни механизми за родното производство в този отрасъл, допълни министърът на земеделието.

Вчера от съюза на птицевъдите в България обявиха национални протестни действия на 21 февруари и поискаха правителството изцяло да забрани вноса на пилешко. Днес и производителите и вносителите на ветеринарно-медицински препарати подкрепиха протеста на птицевъдите и заявиха, че контрабандата на тази стока не е прекратена.

От днешните обяснения на земеделския министър пред медиите стана ясно, че според него основния проблем пред българското птицепроизводство е контрабандният внос на пилешко месо в страната. Според Дикме, на границата месото се декларира като пилешки субпродукти, митото за които е доста по-ниско, и така се осъществява нелоялен дъмпинг на вътрешния пазар спрямо българската продукция. Не съм убеден, че нелегалния внос е спрян, каза Дикме и декларира готовност на земеделското ведомство да съдейства за пресичането ѝ.

От думите на земеделския министър така и не стана ясно защо, след като проблемът е в контрабандния внос, се обмисля мярката да се повишат митата, вместо подопечната на Милен Велчев Агенция "Митници" не затегне контрола сред служителите си на границата.

В днешното подкрепящо протеста на птицевъдите писмо от сдружението на производителите и вносители на ветеринарно-медицински препарати също се казва ясно, че неефективният митнически и финансов контрол върху вноса на птичи продукти води отрасъла към фалит. Според сдружението същият проблем имат и останалите животновъдни отрасли - свиневъдство, говедовъдство и овцевъдство.

Сдружението прогнозира, че това ще доведе до загуби и представяните от него световноизвестни фирми, които инвестират в българското животновъдство над 5 млн.лева годишно. Сред тях са лидери във фармацевтичната индустрия като Байер, Биофактори, Биовест - Пещера, Новартис, Ноак, Рихтер и други.

Сегашното състояние създава изключително неблагоприятен имидж на България по отношение на чуждестранните инвестиции в страната, се посочва в декларацията.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?