Дикме открито поиска "Булгартабак"

Министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме открито поиска хранително-вкусовата промишленост да се прехвърли от министерството на икономиката към неговото ведомство.

В предаването "Тази сутрин" на bTV Дикме заяви, че това не е политически, а чисто административен въпрос. Според него било в интерес на България производството и преработката на храни да бъдат в един ресор.

Почти всички предприятия от този бранш обаче са приватизирани. Съществените изключения са "Булгартабак холдинг" и "Ел Би Булгарикум" (компанията, която държи правата върху бацилус булгарикус).

По думите на Дикме, на една подобна стъпка не трябва да се гледа като на увеличаване властта на ДПС. Както mediapool.bg писа непосредствено преди вота на недоверие срещу премиера миналата седмица, прехвърлянето на този ресор е било условие Симеон да си гарантира подкрепата на ДПС.

Естествено апетитите на ДПС са свързани най-вече с тютюневия монопол, защото от неговата политика зависят настроенията на голяма част от избирателите на партията на Доган. Той явно е решил, че покрай вота и неуспешния опит за приватизация на холдинга, е настъпил момента да поеме пълен контрол върху компанията.

От 6 седмици министърът на икономиката Николай Василев е представил за разглеждане доклад за приватизацията на "Булгартабак холдинг", по който няма никакво движение. Нито ДПС, нито желаещият да стане принципал на компанията Мехмед Дикме са написали каквото и да е предложение или становище по въпроса.

През последният месец и половина представители на партията на Доган отказват да говорят конкретно за бъдеща сделка, но винаги уверяват, че такава трябва да има до края на годината. И тази сутрин министър Мехмед Дикме припомни, че за приватизация в този срок настоява и Световната банка.

Според източници на mediapool.bg обаче, по приватизацията на "Булгартабак холдинг" няма дори неофициални контакти между НДСВ и ДПС.

Споделяне

Още от Бизнес