Дикме свиква консултативен съвет за проблемите на свиневъдите

До края на месеца ще бъде свикан консултативният съвет по месото, на който ще бъдат разгледани всички проблеми на свиневъдите, възникнали в последно време, съобщи земеделският министър Мехмед Дикме след среща с ръководството на КНСБ, продължила близо два часа.

Дикме потвърди, че е поставено началото на диалога между министерството и Асоциацията на свиневъдите в България. Той поел личен ангажимент за разговор с министъра на икономиката да се ограничи вноса на свинско месо от страни, в които производството е субсидирано. Дикме уточни, че това се отнася основно за Полша. България има сключено споразумение с Полша за свободна търговия, в рамките на ЦЕФТА.

Земеделският министър щял да разговаря и с министрите на финансите и на вътрешните работи да се засилят мерките по отношение на вноса.

Лидерът на КНСБ предал на Дикме от Асоциацията на свиневъдите, папка с доказателствен материал за нелоялната конкуренция в бранша, за безмитен внос на сланина и субпродукти. Според Желязко Христов, земеделският министър е реагирал навреме и адекватно на проблемите в свиневъдството. Той изрази мнение, че "е дошло време преработвателната и хранителната индустрия да се върнат в земеделското министерство".

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: