Дилма Русеф не успя да спечели от първия път

Дилма Русеф не успя да спечели от първия път

Дилма Русеф и Жозе Сера ще се явят един срещу друг на балотаж на президентските избори в Бразилия на 31 октомври, предадоха световните агенции. Русеф, която е от български произход, води с 46.3 процента при преброени 95 процента от гласовете, а основният ѝ опонент Жозе Сера от опозиционната Бразилска социалдемократическа партия е получил 32,8 % от гласовете.

Резултатите са изненадващи, тъй като до скоро се смяташе, че Русеф ще спечели изборите още на първия тур с преднина от около 20% пред Сера. Това обаче не се случи и сега решаващо ще бъде как ще се разпределят гласовете, дадени за лидера на Зелената партия Марина Силва, която е трета с 19.7 процента.

Корупционният скандал в редиците на управляващата партия се е отразил неблагоприятно на Русеф, коятое загубила гласове за сметка на Силва. Високата подкрепа, която получи активистката за защита на горите в Амазония, е една от изненадите на изборите.

"Искам да благодаря на всички, които ме подкрепиха. Тази кампания е специален момент в моя живот", заяви Русеф в предизборния си щаб. "Свикнали сме с предизвикателствата. Традиционно имаме добри резултати на втория тур на избори", демонстрира оптимизъм Дилма Русеф. Световните агенции обаче съобщават, че Русеф е изглеждала видимо разочарована от резултата, а опонентът ѝ Сера е ликувал.

Сегашният президент Луис Инасиу Лула да Силва, чийто рейтинг надхвърля 85 процента, също спечели президентските избори през 2002 и 2006 г. едва на втория тур.

Засега проучванията на общественото мнение прогнозират победа на Дилма Русеф на втория тур срещу Сера. Очаква се преди балотажа на 31 октомври опозицията да представи нови обвинения в корупция срещу управляващата партия.

Бащата на Дилма Русеф е български емигрант, а майка ѝ – бразилска учителка. На 17-годишна възраст Русеф загърбва католическо си образование и се присъединява към марксистка група през тежките години на военната диктатура.

Партизанската подготовка, която Русеф получава в Командата за национално освобождение, привлича вниманието на политическата полиция. През 1969 г. тя преминава в нелегалност, след което е пленена, измъчвана и държана в затвор две години. След излизането си от затвора тя завършва икономика и отново влиза в политиката като се записва в Демократическата работническа партия.

В Работническата партия на Лула да Силва Русеф се записва през 2001 година Когато заема президентския пост през 2003 г., той я назначава за министър на минното дело и енергетиката. През 2005 г. Русеф става началник на канцеларията на Лула.

Ако тя спечели изборите, ще стане първата жена президент в историята на Бразилия.

Споделяне

Още от Свят