Дими Паница се отказа от почетното си членство в БАН

Дими Паница се отказа от почетното си членство в БАН

В писмо до академик Никола Съботинов, председател на Българската академия на науките, публицистът и общественик Димитър (Дими) Паница, дългогодишен емигрант, го уведомява, че подава оставка като почетен член на академията. Писмото бе разпространено в петък.

Като мотив за напускането си Паница посочва "разкритията за силното присъствие, и то все още на ръководни позиции в академията на хора, които са силно свързани по един или друг начин със службите на бившата Държавна сигурност".

"В последните седмици и месеци съм силно разколебан от събитията, свързани с БАН", казва Димитър Паница в писмото си до акад. Съботинов. В него той пише още:

"Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени".

Писмото на Паница бе последвано след няколко часа от отговор от ръководството на БАН, подписан от председателя на академията акад. Съботинов, и разпространен до медиите.

"Ръководството на БАН изразява искреното си съжаление за заявената оставка на Димитър Паница като почетен член на академията", се казва в отговора.

От БАН заявяват още, че "реакцията на Паница не е своевременна и е насочена в неправилна посока, тъй като още на 9 февруари (когато Комисията по досиетата оповести имената на сътрудниците на ДС сред ръководството на академията и на институтите към нея - б. р.), ръководството на академията е излязло с изявление".

"В него се подчертаваше, че закъснението при оповестяване на сътрудниците на ДС донесе огромни морални загуби на цялото общество. Това доведе до изместване на вниманието от основните проблеми в настоящия момент към минали престъпления и грешки на политическото управление на страната", посочват от ръководството на БАН.

Според академиците "реакцията на обявените сътрудници на ДС от Комисията по досиетата е въпрос на личен избор".

"У нас няма лустрационен закон, който да регламентира санкцията по отношение на сътрудниците на ДС. Призоваваме държавните институции да отговорят на този въпрос, защото той е оставен в ръцете на засегнатите", настояват от БАН.

Писмото завършва с констатацията, че "пребладаващото сътрудничество на учени от БАН с ДС е в областта на науката и технологиите".

Споделяне

Още от България