Дипломатически усилия за преки израелско-палестински преговори

Йорданският крал Абдула Втори се е срещнал днес в Аман с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да обсъдят близкоизточния мирен процес. Това съобщи високопоставен представител на кралския дворец, цитиран от Франс прес.

"Срещата продължи повече от два часа... Кралят и Нетаняху обсъдиха ясно и откровено мерки, които може да бъдат взети, за да бъде постигнат напредък в (израелско-палестинския) мирен процес", разказал цитираният източник. Тези срещи се вписват в рамките на усилията, които полага Йордания, за да издейства постигане на мирно споразумение между Израел и палестинците на основата на съвместното съществуване на две държави, уточнил той.

Кралският дворец допълни в изявление, цитирано от ДПА, че Абдула Втори е призовал Нетаняху Израел да прекрати всички едностранни действия, които пречат на регулирането на израелско-палестинския конфликт - необходимо условие за обезпечаването на стабилност и сигурност в Близкия изток.

Последната среща между йорданския крал и израелския премиер датира от май миналата година.

Също в Аман, испанският министър на външните работи Мигел Анхел Моратинос се срещна с палестинския президент Махмуд Абас. Моратинос се опита да убеди Абас да се съгласи на възобновяване на преките преговори с Израел.

Еврейската държава и палестинската автономна власт водят в момента непреки преговори с посредничеството на Съединените щати. Днешните две срещи се състояха на фона на трескавите задкулисни усилия да бъдат убедени палестинците да склонят да започнат директни преговори с Израел.

Твърди се, че американският президент Барак Обама оказва натиск върху палестинския си колега и други умерени арабски лидери да подкрепят преките преговори.

Саудитският крал Абдула пристига на посещение в Йордания в петък, което се очаква да премине под знака именно на този въпрос. Близкоизточната обиколка на монарха включва посещения още в Сирия, Ливан и Египет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят