Палестина и Израел се разбраха за периодични директни преговори

Палестина и Израел се разбраха за периодични директни преговори

Палестина и Израел проведоха първите директни преговори от близо две години насам във Вашинтон, съобщиха световните агенции.

Специалният пратеник на САЩ за Близкия изток Джордж Мичъл, заяви, че разговорите между израелския премиер Бенджамин Нетаняху и палестинския лидер Махмуд Абас са били "конструктивни". Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се обърна към двамата с думите, че "имат възможността да приключат този конфликт".

Натаняху, цитиран от ББС, заяви, че ще бъдат необходими болезнени отстъпки от двете страни. Абас пък каза, че Израел трябва да преустанови строителната дейност в еврейските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан и да вдигне блокадата от ивицата Газа. Натаняху допълни, че постигането на мира трябва да мине и през осигуряването на сигурност за Израел.

След това разговорите между двамата бяха затворени за медиите, а Мичъл уточни, че двамата са говорили насаме, а отношенията между тях са "сърдечни" и е имало "конструктивно и позитивно настроение".

Двете страни се разбраха за нови разговори до две седмици.

Разговорите са инициирани от американския президент Барак Обама, който даде едногодишен краен срок за постигането на споразумение, минаващо през създаването на демократична палестинска държава.

"За нас въпросът за (еврейската) колонизация (на Западния бряг) е от първостепенно значение. От него зависи дали преговорите ще бъдат продължени или спрени", подчерта пред журналисти Набил Шаат, член на палестинската делегация, цитиран от Франс прес.

Той отбеляза, че между двете страни още има големи различия по въпроса за строителната дейност в еврейските селища на Западния бряг. Израелската делегация обяснила, че на правителството ще му е трудно да продължи мораториума, който изтича на 26 септември.

Набил Шаат съобщи, че Нетаняху и Абас са се споразумели да се срещат два пъти месечно. Следващата среща ще се състои на 14 и 15 септември в египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх в присъствието на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Преди това, на 6 септември ще има подготвителна израелско-палестинска среща в град Ерихон, на Западния бряг.

Набил Шаат съобщи още, че израелският премиер и палестинският президенти се разбрали да обсъждат първо въпроса за границите на бъдещата палестинска държава.

Американският в. "Вашингтон пост" илюстрира преговорите с карикатура на два овена - Израел и палестинците - вплели рогата си в ожесточен двубой.

Вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА, коментира, че заложената от Обама цел да се постигне мир до една година в Близкия изток е прекалено голяма и трябва да се обмисли и втори план в случай, че тя не бъде постигната. Израел, палестинците и техните американски поддръжници трябва първо да се стремят към частично и временно решение на конфликта, защото пропастта между позициите на Израел и палестинците е прекалено голяма.

Вестник "Джерусалем пост" съобщи, че преговорите са провокирали различни реакции в Израел. Според един от лидерите на лявоцентристката партия Кадима - Шаул Мофаз, ако до края на годината стане ясно, че Нетаняху искрено се стреми към мир с палестинците, Кадима ще вземе решение за своя нов курс. Тогава, ако Нетаняху изрази желание да разшири коалицията си, много хора в Кадима ще са готови да подкрепят новата правителствена политика и да влязат в правителството. Същевременно лидерът на влизащата в управляващата коалиция религиозна партия ШАС - Елиаху Ишай, принизи значението на възобновяването на диалога с палестинците и каза, че тези преговори няма да стигнат до никъде.

Негативна бе и реакцията на Съвета на израелските колонии на Западния бряг. Според председателя на съвета Дани Даян, Нетаняху нарича Абас свой партньор в момент, когато израелци са убивани по улиците на палестинските територии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят