Дипломатите на Саддам са заплаха за България

Представители на иракската опозиция в България поискаха днес на среща с външния министър Соломон Паси България да се преразгледа решението на правителството и да изгони някои иракски дипломати, бизнесмени и хора, свързани със службите за сигурност на Ирак.

Според журналиста Мохамед Халаф тези хора са заплаха както за представителите на иракската опозиция, така и за българския народ и неговите национални интереси.

Халаф и Соломон Паси отказаха да уточнят конкретни имена и за колко души става въпрос.

В отговор на искането им министърът казал, че дейността на дипломатите се проучва внимателно и в момента, в който има основание да се отзовем на искането на американското правителство или да се действа независимо от него - съобразно Виенската конвенция, ще се действа.

Саддам е разставил 5000 доброволци по целия свят

Мохамед Халаф обясни, че хората, които има предвид са немалко и са организирани в асоциация, директно финансирана от иракското посолство и ръководена от бизнесмени. Организацията съществувала отдавна, а сред участниците в нея имало както с временен статут, така и живеещи постоянно в страната, с българско гражданство. Откакто е започнала кризата, иракски опозиционери са били заплашвани от тях заради публичните си изяви срещу режима на Саддам Хюсеин. Според Халах ще започнат и гонения срещу роднините им в Ирак - неговото семейство вече било арестувано.

На въпрос по какъв начин застрашават българските граждани, Халаф обясни, че Саддам Хюсеин и службите му за сигурност са изградили голяма мрежа от 5000 доброволци, разпратени по целия свят, които могат да бъдат използвани по различен начин. В това число и като камикадзета. "Има възможност за терористични атаки в България", заяви той, но добави, че няма данни за подготовката на такива.

България не се чувства застрашена

Засега няма данни, които да сочат, че те застрашават националната сигурност, заяви Паси. Поради тази причина миналата седмица премиерът Скаскобургготски обяви, че България няма да гони иракски дипломати. Преди началото на операцията срещу Ирак САЩ поискаха от почти 60 държави, включително и България, да прекъснат дипломатическите отношения с Ирак и да изгонят дипломатите на Багдад.

Към този момент иракският посланик у нас Яхия Махди обяви в Бургас, че след като войната започне, всички американски обекти по света ще бъдат заплашени от терористични актове. Той визира летище Сарафово, където е разположена американската база със самолетите - цистерни, които презареждат във въздуха изтребителите на съюзническите войски.

Според правителствени източници, подаването на информация за дейността на иракските дипломати и бизнесмени зависи от контраразузнаването. До този момент от НСС докладвали, че иракската мисия в България не се занимава с нищо обезпокоително. През последните седмици редица държави изгониха иракски дипломати поради подозрения в шпионаж и други дейности, които не съответстват на дипломатическия им статут. Сред тях са и страни, които не участват в коалицията на САЩ, като Германия, Гърция, Сърбия и Черна гора и др.

Опозиционерите очакват Саддам да използва химическо оръжие

Според представителите на иракската опозиция е възможно в последната фаза на войната Саддам Хюсеин да включи химическо оръжие. В момента нямало опасност да го използва, защото ги криел от международната общност в опит да я спечели на своя страна, като претендира, че няма оръжия за масово унищожение.

Няма опасност конфликтът да се разпространи върху териториите на съседни на Ирак страни. Това декларираха участниците в срещата. Според Халаф това било невъзможно, защото най-малкото 10 арабски страни тайно подкрепяли операцията, а другите - мълчаливо.

Около 2000 са представителите на иракската опозиция на територията на страната. По-голямата част от тях са натурализирани българи, женени за българки. Дойенът на опозицията е дошъл в България още 1959 година.

"Оставането на режима на Саддам Хюсеин ще причинява много повече страдания отколкото тази война. През тези години жертвите от двете войни срещу Иран и Кувейт наброяват около 2 млн., но войната на Саддам Хюсеин срещу иракския народ продължава вече 33 години и жертвите ѝ са много, много повече", споделиха те след срещата си с Паси. В резултат на геноцида срещу кюрдите имало 182 000 убити. 5000 били убитите с химическо оръжие. В момента в Ирак се образуват отряди на смъртта, които принуждават хората да воюват и да защитават режима, заявиха още те.

Според иракските опозицонери след падането на Саддам трябва да бъде установен "демократичен, либерален, федеративен режим с участието на всички партии". За целта трябвало да се състави преходно правителство, което да подготви страната за парламентарни и след това за президентски избори. В момента на освободените територии в северната част имало образуван координационен съвет от 75 представители на всички партии за акцията срещу режима, обясни Халаф и добави, че е образувана и върховна комисия от около 15 ръководители, които в момента подготвяли управлението на Ирак след Саддам Хюсеин.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?