Директорът на американската Агенция за защита на околната среда подаде оставка

Скот Пруит

Директорът на американската Агенция за защита на околната среда Скот Пруит подаде оставка, предадоха световните агенции.


"Приех оставката на Скот Пруит", обяви в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той благодари на Пруит за "изключителната работа" и уточни, че природозащитната агенция ще бъде оглавена временно от досегашния си заместник-директор Андрю Уийлър.


Тръмп не посочи причини за оттеглянето на Пруит.


Впоследствие, президентът на САЩ уточни пред репортери, че директорът на екологичната агенция сам е отишъл при него и му е казал, че се оттегля от поста. Пруит се аргументирал, че скандалите около него отвличат вниманието от работата на администрацията. Иначе той отрича да е извършил нещо нередно.


Вече бившият директор на американската Агенция за защита на околната среда бе замесен в редица скандали във връзка с начина му на живот и използването на държавни средства, припомня Франс прес.


Асошиейтед прес отбелязва, че шефът на Агенцията за защита на околната среда се бе превърнал в постоянен източник на проблеми за президента, дошъл на власт с обещание да "пресуши блатото".


Списъкът с потенциални етични нарушения от страна на Пруит е дълъг - от злоупотреба с държавни средства през разточителни разходи до съмнителни връзки с лобисти.


Вече бившият директор на американската Агенция за защита на околната среда бе обект на многобройни разследвания, включително от Конгреса.


Пруит, който е изразявал скептицизъм по въпросите на глобалното затопляне, се посвети до голяма степен на зачеркването на екологичното наследство на предишния президент на САЩ, Барак Обама.


Той отмени редица природозащитни мерки от времето на Обама с аргумента, че вредят на бизнеса. Това му навлече многобройни обществени критики, но и похвали от компании.

Споделяне

Още от Свят