Директорът на ФБР пристига в София

Директорът на ФБР Джеймс Коми

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми пристига в България и в сряда ще има среща с премиера Бойко Борисов. Двамата ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността и върховенството на закона, съобщи правителствената пресслужба. Една от срещите на Коми в София е и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Това е третото посещение на директор на ФБР в България през последните 14 години. Преди това у нас бяха Луис Фрий - през 2001 г., и Робърт Милър - през 2011 г. Джеймс Коми замени на този пост именно Милър, който ръководеше ФБР в продължение на 12 години.

Преди да бъде назначен на отговорния пост Коми от януари 2002 до декември 2003 е бил федерален прокурор в Ню Йорк, а след това заместник на главния прокурор на САЩ. През юни 2013 г. президентът Барак Обама го предлага за директор на ФБР. Кандидатурата му беше одобрена от Сената с огромно мнозинство на 29 юли същата година. Коми встъпи в длъжност на 4 септември 2013 г.

През 2004 г. сегашният директор на ФБР отказа искането на администрацията на Джордж Буш младши да възобнови програмата за следене на телефоните и електронните пощи на гражданите без санкция на съда. На следващата година той напуска своя пост като заместник на главния прокурор и започва частна юридическа практика. От 2005 до 2010 г. Коми е бил старши вицепрезидент на корпорацията "Локхийд Мартин". От началото на 2013 е бил старши изследовател в Юридическото училище на Колумбийския университет и член на борда на директорите на банка HSBC.

Споделяне

Още от България