Директорът на “Скотланд Ярд” записвал тайно разговори с висши чиновници

Директорът на “Скотланд Ярд” записвал тайно разговори с висши чиновници

Ръководителят на британската полиция Скотланд Ярд Иън Блеър е записвал телефонните разговори с високопоставени чиновници от следствените и съдебните органи, съобщи в понеделник ББС.

Блеър е записвал своите разговори, в частност с лорд Голдсмит, който заема длъжността генерален прокурор. Освен това началникът на полицията е признал, че неговите разговори с членовете на Независимата комисия по жалбите срещу действията на полицията също са записвани. Това е било съобщено на пресата от неназовани източници, близки до правителството и до генералния прокурор. 

Записаните разговори на Блеър с лорд Голдсмит, които са се състояли през септември 2005 г., са се отнасяли до въпроса трябва ли да се приемат в съда като доказателства улики, получени чрез радиопрехващане на разговорите на граждани.

Лорд Голдсмит е казал, че е “изключително сърдит и много разочарован” от действията на Блеър. Недоволството си той вече е изразил пред министъра на вътрешните работи Чарлз Кларк.

Разговорите на Блеър с членовете на комисията по жалбите се отнасяли до разследването на убийството на 22 юли 2005 г. в лондонското метро на бразилския гражданин Хуан Чарлз де Менезес. Той бе застрелян погрешка от полицаи, заподозрели го в съучастие в терористичните актове в Лондон, разтърсили града ден по-рано. Комисията подозира Блеър в укриване на информация по заведеното дело.    

Самият шеф на Скотланд Ярд е в отпуск и досега не е направил никакви изявления по случая освен признанието, че такива записи са се правили. Когато се върне на работа, министърът на вътрешните работи смята да поиска от него обяснения по този скандал.

Споделяне

Още от Европа