Директорът по безопасност на храните в София подпомагал бизнеса на сина си

Бившият футболен рефер Антон Генов е обвинен за служебни престъпления и принуда

Бившият международен футболен съдия и настоящ шеф на Областната дирекция по безопасност на храните в София Антон Генов е обвинен в престъпление по служба и принуда, съобщиха от прокурорското спецзвено "Антикорупция".

Според разследващите той подпомагал фирмата, в която работи синът му, упражнявайки натиск върху конкурентите ѝ.

Случаят е от 3 октомври м.г., когато Генов разпоредил проверка на фирмен склад в Нови Искър, в който се съхранявала отработена мазнина, изкупувана от заведения за обществено хранене, която се използва за производство на биогориво. По заповед на бившия рефер суровината била иззета, въпреки че той изобщо нямал такива правомощия.

"Такава проверка и действия по изземване не са от компетентността на ОДБХ – София, тъй като не се касае за храни, а за отпадък. Извършването на такава проверка е от компетентността на РИОСВ – София. С тези си действия Генов е превишил властта си", твърдят от държавното обвинение.

Разследването установило, че целта на Генов била да саботира бизнеса на въпросната фирма, тъй като тя била конкурент на компанията, в която по това време работел синът му. По време на проверката и изземването на мазнината инспекторите дори използвали автомобили на облагодетелстваната фирма. При проверката са конфискувани 8180 л отработена мазнина и 39 неупотребявани бидони.

Бившият футболен рефер е обвинен и за друго престъпление по служба. Месец по-късно, на 4 ноември м.г., Генов издава ново разпореждане за проверка в склад на друг конкурент на фирмата на сина му, този път в Ботунец. Подчинените му обаче не успели да изземат наличната отработена мазнина, тъй като от проверяваното дружество веднага подали сигнал в Българската агенция за безопасност на храните и проверката била преустановена.

Освен това Антон Генов ще отговаря и за принуда – за това, че през октомври м.г. опитал да накара чуждестранна компания да спре дейността си в София, която също била свързана с изкупуване и реализиране на отработена мазнина. Обвиняемият е под гаранция от 5000 лева и му е наложена забрана да напуска страната, добавят от прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?