Дискусията за миграцията в Залцбург: По-спокойна и открита, но без успех

"ЕС не може да урежда миграционния въпрос като продажба на килими"

Дискусията за миграцията в Залцбург: По-спокойна и открита, но без успех

Лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат значим напредък в изглаждането на различията си по въпросите на миграцията по време на снощните си разговори в австрийския град Залцбург. Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът трябва да сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса, съобщиха рано тази сутрин участници в срещата на върха, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон приветства факта, че дискусиите за миграцията в Залцбург са били много по-спокойни и открити, отколкото на срещата на върха на ЕС през юни, където европейците се показаха силно разединени, предаде Франс прес.

Той разказа, че е обсъдил всички въпроси с унгарския премиер Виктор Орбан, с цел да се постигне компромис. "Нещата се движат", но напредъкът би могъл да бъде по-бърз, независимо дали по отношение на границите на ЕС или по въпроса за връщането на мигранти, чиято молба за убежище е била отказана, подчерта Макрон.

Френският президент заяви също, че границите на ЕС трябва да бъдат подсилени, за да може да се води по-ефективна борба с нелегалния трафик на мигранти. Освен това трябва да се води засилен диалог със страните, от които произхождат мигрантите, подчерта той.

Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет. Туск ще представи тези идеи на египетския президент Фатах ас Сиси, с когото ще се срещне скоро в Ню Йорк.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред ДПА, че страните членки не са постигнали достатъчно компромиси през първия ден от неформалната среща на върха. Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на кандидатите за убежище в рамките на съюза.

Други правителства искат решаване на този висящ проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година.

Някои страни се противопоставят на плановете за разширяване на пълномощията и персонала на Фронтекс - агенцията по охрана на външните граници на ЕС.

"Дискусията по вътрешните аспекти на миграцията потвърди, че различията остават", каза източник от ЕС за състоялите се разговори по време на снощната лидерска вечеря.

ЕС не може да урежда миграционния въпрос като продажба на килими

Обсъжданията за финансовите решения на споровете за миграцията в Европейския съюз трябва все пак да се съсредоточат върху хората, а не върху парите, каза в четвъртък люксембургският премиер Ксавие Бетел, цитиран от ДПА.

Лидерите от ЕС обсъдиха в Залцбург възможността за финансов принос от страните членки, които отказват да приемат кандидати за убежище от главните държави на пристигане на мигранти в Южна Европа.

"Ние не сме на пазара. Не говорим за килими, а за хора", заяви Бетел пред репортери във втория ден от срещата.

"Ако започнем (да говорим) колко струват мигрантите, това е срам за всички ни", каза той.

Италианският министър-председател Джузепе Конте също даде да се разбере, че не разглежда икономическите форми на солидарност като начин за решаване на миграционния въпрос. Според него икономическите приноси са само "остатъчна възможност".

"От значение е това, че има широко участие в механизма за преразпределение", заяви той.

Италия е част от страните в ЕС, които са против имиграцията, но нейното правителство иска преразпределение на кандидатите за убежище, а други твърдолинейни правителства като това на Австрия и други страни от Централна Европа са против механизъм за разселване на мигранти.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че миграционният въпрос може да бъде решен само чрез съсредоточаване върху защитата на сухоземните и морските граници на ЕС.

Той приветства подкрепата на европейските лидери за план за задълбочаване на сътрудничеството с Египет в момент, когато се полагат усилия за създаване на центрове в Северна Африка за спасени в Средиземно море мигранти.

Бъдещи споразумения от типа на турското

"Това е огромна възможност, която би трябвало да използваме", заяви Курц. "Египет е готов да задълбочи диалога си с нас", добави той и приветства това като "нов важен етап" в борбата с имиграцията в Европа, предаде Франс прес.

Европейският съюз би трябвало да оформи бъдещи миграционни споразумения със страни от Северна Африка по модела на споразумението си с Турция, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде ДПА.

 

На срещата в Залцбург се споразумяхме да продължим диалога с Египет, както и със страни като Тунис и Мароко, за да пресекат нелегалната миграция през Средиземно море, добави Меркел.


В крайна сметка ние ще имаме нужда от споразумения и договори, които са структурирани като споразумението между ЕС и Турция, каза Меркел, като добави, че всяка страна ще изисква специфично решение.


В съответствие със споразумение от 2016 г. Анкара се съгласи да спира преминаването на бежанци през нейната територия към Западна Европа в замяна на финансова помощ от ЕС за бежанците, намиращи се в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа