Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Без пробив в преговорите за Брекзит

ЕС остана единен срещу британските предложения, ще има извънредна среща на върха по темата на 17 и 18 ноември

2 коментара

Неформалната среща на лидерите на страните от Европейския съюз в Залцбург завърши без пробив по темата за Брекзит.

Лондон и Брюксел се надяваха, че на срещата на върха на ЕС през октомври ще постигнат споразумение за раздялата си, както и декларация, определяща рамките на бъдещите им отношения, особено в икономическата област. Този срок обаче се отлага за средата на ноември, за когато е планирана извънредна среща на върха.

В края на двудневната среща в Залцбург председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че основни части от британското предложение за Брекзита няма да проработят, предаде Асошиейтед прес.

"Предложената рамка за икономическо сътрудничество няма да проработи, защото това би подкопало основите на вътрешния пазар" на Европейския съюз, каза Туск.

Британският премиер Тереза Мей иска да запази търговията на стоки в общия пазар на ЕС след Брекзита, но не и търговията на услуги. Съюзът е заявявал, че не може да се правят такива подбирания за общия пазар, отбелязва агенцията.

ЕС няма да подпише споразумение за Брекзита, ако няма договореност за ирландската граница, каза още Туск.

За 17 и 18 ноември е планирана извънредна среща на върха на ЕС за Брекзита, съобщи той, цитиран от ДПА. Но направи уговорката, че срещата ще се състои само ако през октомври има решения за ирландската граница и бъдещите икономически отношения.

Лидерите на ЕС "ясно заявяват, че е нужна решимост от двете страни, за да приключат преговорите ни през октомври", каза председателят на Европейския съвет.

Туск заяви, че срещата на върха на ЕС другия месец ще е моментът на истината за тези преговори, предаде Ройтерс.

"През октомври очакваме максимален напредък и резултати в преговорите по Брекзита", каза той.

ЕК е готова и за провал на преговорите

Европейската комисия е напълно готова за всякакви сценарии и последствия от провал на преговорите за Брекзит, но се стреми да избегне подобно нещо. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. "Времето е подходящо за споразумение. Ние обаче сме подготвени, в случай че не бъде постигната сделка. Така че не се притеснявайте", каза Юнкер след края на срещата в Залцбург.

Австрийският канцлер Себастиян Курц, чиято страна е ротационен председател на съюза до края на годината, даде да се разбере, че държавите членки с всички сили искат да избегнат "твърд Брекзит" (т. е. без постигане на споразумение).

"Ето защо не виждам основание сега да обсъждаме сценарий за липсата на споразумение. Надявам се, че ще постигнем споразумение, това е по-реалистичният сценарий", каза Курц.
Австрийският канцлер отбеляза, че европейските лидери са се договорили преговорите за Брекзит да завършат следващия месец.

Меркел: Без компромиси за единния пазар на ЕС

Необходимо е постигането до октомври на съществен прогрес в преговорите за Брекзит. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Днес стана ясно, че до октомври трябва да постигнем съществен напредък, ако искаме през ноември да доведем всичко до край", каза тя, след което обобщи, че страните са постигнали голям напредък в преговорите и са извървели дълъг път, но има много още работа за вършене по въпроса за бъдещите търговски отношения между ЕС и Великобритания.

Меркел каза, че европейските лидери са се съгласили, че не може да бъдат правени компромиси във връзка с единния европейски пазар, предаде ДПА.

Великобритания няма да може да бъде част от този пазар след излизането си от блока, подчерта германският канцлер. В същото време Меркел обаче отбеляза, че "е възможно чрез много креативни начини да постигнем практични и близки търговски връзки с Великобритания".

Макрон: Британските предложения са неприемливи

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че предложеният от Великобритания план за Брекзита е неприемлив в сегашната си форма и че очаква следващия месец Лондон да представи нови предложения по нерешените проблеми, предаде Франс прес.

"Днес е часът на истината за Брекзита", подчерта Макрон. "Трябва да използваме следващите седмици за постигане на напредък", призова той.

Планът от Чекърс "беше добра и смела стъпка от страна на (британската) премиерка" Тереза Мей, заяви Макрон пред журналисти след края на срещата в Залцбург. "Днес обаче всички се съгласихме, че предложенията в сегашната им форма са неприемливи, особено в икономическата си част", добави той.

Причината е, че британското предложение не отчита целостта на единния пазар на ЕС, обясни Макрон. "Длъжни сме да защитаваме единния пазар и въпроса за границата с Ирландия", добави той.

Френският президент заема твърда позиция за запазване на единството на ЕС в преговорите за излизането на Великобритания от блока. Според него Брекзитът е показал на други страни, че напускането на ЕС има негативни последици, отбелязва Ройтерс.

"Тези, които обясняват, че лесно можем да живеем без Европа, че всичко ще бъде наред и че това ще донесе много пари, са лъжци", заяви Макрон. "Това е още по-вярно, защото те напуснаха на следващия ден, за да не им се налага да се справят с това", добави френският президент, визирайки водещите поддръжници на Брекзита.

"Никога няма да приемем споразумение, което вреди на Европейския съюз и неговата цялост", подчерта Макрон в отговор на въпрос на журналисти дали Брюксел предпочита Великобритания да напусне без споразумение или с "лоша сделка".

Според Мей нейният план е единственото сериозно предложение

Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че планът ѝ за Брекзит е "единственото сериозно и заслужаващо доверие" предложение на масата, предаде Асошиейтед прес.

Мей заяви това малко след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че планът ѝ няма да проработи, отбелязва агенцията.

Според нея т. нар. план "Чекърс" ще осигури безпрепятствено движение на стоки през границите и ще гарантира да не се стигне до връщане на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Планът призовава Великобритания да остане в единния пазар на ЕС за стоки, но не и за услуги. Според ЕС това е равнозначно на подбиране на ползите от членството и е неприемливо.

Великобритания скоро ще направи нови предложения за уреждане на проблема с ирландската граница, каза Мей.

Тя заяви пред репортери, че "има важни въпроси, които е необходимо да се решат", но изрази увереност, че "съществува готовност за постигане на сделка".

"Аз давам ясно да се разбере и последователно съм казвала, че трябва да гарантираме, че няма да бъде направено нищо, което на практика отделя Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство", заяви Мей.

По думите ѝ Великобритания е готова да напусне ЕС без споразумение за условията на нейното излизане, ако няма предложение, което да е приемливо за нея, посочва Ройтерс.

Ирландският министър-председател Лио Варадкар заяви, че Мей му е казала, че ще направи нови предложения за ирландската граница след Брекзит, но не е представила нищо в писмен вид.

Той заяви пред репортери след срещата на лидерите от ЕС в Залцбург, че другите държави са му дали пълната си подкрепа в преговорите за Брекзит.

"Всички лидери от ЕС . . . ми дадоха пълната си подкрепа, заставайки зад Ирландия, като казаха, че споразумение, което не работи за Ирландия, не работи за ЕС", заяви Варадкар.
По думите му "няма да има споразумение за излизане без ирландски протокол".

Въпросът за ирландската граница

Няма напредък към споразумение за Брекзита и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха по-рано лидерите на Литва и Словакия, предаде Ройтерс.

"На този етап сме в застой. Няма прогрес", каза президентката на Литва Далия Грибаускайте пред Ройтерс. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма напредък".

Днешните обсъждания по темата бяха в отсъттвието на британската премиерка Тереза Мей. Тя се е обърнала към тях по време на снощната вечеря. Според Пелегрини Мей потвърдила, че Великобритания ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС.

Ройтерс цитира обширни извадки от словото на Мей още преди тя да го произнесе, като се позова на правителствени източници. Тя се обърнала пряко към своите колеги около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания, и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брекзит, изложен преди два месеца в Чекърс край Лондон.

Тя директно ги попитала как биха постъпили, ако от тях било поискано да се съгласят на "юридическо разделяне" на техните страни. Именно това целял ЕС, настоявайки за безконтролна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало британската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на ЕС.

"Убедена съм, че съм формулирала сериозни и работещи предложения. Разбира се, няма да се съгласим по всички подробности, но се надявам да отвърнете подобаващо", казала тя, имайки предвид своя план от Чекърс. Според нея проблемът можел да бъде решен, ако се гарантира "търговия без пречки", предвидена в Чекърс.

Мей засега не показва признаци да се отклони от този план за Брекзита, подложен на критики както от ЕС, така и особено от редица нейни съпартийци, привърженици на твърд Брекзит. Според правителствен източник, цитиран от Ройтерс обаче, тя щяла да излезе с нови предложения за границата на Северна Ирландия "когато му дойде времето", което явно в този момент не е подходящо. А и Брюксел засега не я притискал силно, за да не я изправи пред открит разрив с вътрешната ѝ опозиция преди конференцията на Консервативната партия в началото на октомври.

Според неназован служител от ЕС въпросът за границата можел да бъде улеснен, ако се постигне споразумение за улеснение на търговията подобно на това между ЕС и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено формално.

Според хора от преговарящия екип на Брюксел проблемът не е само митнически, но също и в това, че трябвало да се гарантира влизащите в ЕС британски стоки да бъдат произведени според правилата на ЕС – нещо, което Лондон иска да избегне.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. ivancho ivanov
    #2

    Във Великобритания върховнество има Парламента и за подобен случай, когато има решение от проведен реферндум би трябвало да се обявяат парламетарни избори, които да доведат до освдомени народни представители - те да обсъдят и каквото решат това е! Днес около 2% мнозинство на референдума за БРЕКЗИТ и консерваорите решават, има и ще има бурни дебати преди гласуване за или против, но след реферндума. Вероятно е пак да се стигне до избори! Парламентът решава след обстойна дискусия и избори, не реферндум! Непоискан съвет от Балканите!

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.