ДКСИ не представи пред съда никакви доказателства по случая "Гатев"

ВАС решава окончателно до месец дали да върне секретния му достъп

ДКСИ не представи пред съда никакви доказателства по случая "Гатев"

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) не представи никакви доказателства, въз основа на които е потвърдила решението на ДАНС за отнемане на секретния достъп на зам.-шефа на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев.

Това съобщи той пред Mediapool в понеделник след края на заседанието на Върховния административен съд (ВАС) по делото, заведено от Гатев.

По думите му от ДИКС не са представили нито протокол от заседанието, на което е потвърдено отнемането на секретния му достъп, нито някакви други доказателства, фигуриращи в доказателства по преписката, въпреки че ВАС поиска това преди месец.

В крайна сметка магистратите дадоха срок до 15 декември страните да се запознаят с протокола от заседанието им в понеделник и евентуално да входират допълнителни материали. Освен това обаявиха делото за решаване, което означава, че се очаква да се произнесат до месец. Решението на ВАС ще бъде окончателно.

Гатев коментира по този повод, че очаква съдът да отмени решението на ДАНС за отнемане на секретния му достъп, посочвайки, че вече има подобни дела, приключили с отмяна на акт на службата. По думите на зам.-шефа на Бюрото за контрол на СРС-тата, по неговия случай дори има по-убедителни доводи срещу действията на ДАНС.

Ако ВАС обаче потвърди, че секретният достъп на Гатев правилно е бил отнет, той вече няма да отговаря на критериите да работи в Бюрото за контрол на СРС. Тъй като съставът на този орган се избира с решение на парламента, депутатите ще трябва да вземат нарочно решение и за евентуалното отзоваване на Гатев от поста.

ДКСИ отхвърли в края на август жалбата му срещу решението на ДАНС. Комисията бе провела едно-единствено заседание по случая. Преди това ДАНС бе базирала преценката си на на данни, предварително огласени от прокуратурата, според които зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС се срещал с подсъдими и обвиняеми, за да им съдейства как да подават заявления за информация до Бюрото.

Въпреки че по-голямата част от твърденията на държавното обвинение бяха своевременно опровергани, службите така и не ревизираха позицията си. Развоят на случая провокира междуинституционален скандал, като шефът на бюрото Бойко Рашков на няколко пъти заяви, че случаят с Гатев е атака срещу контрола на СРС-тата въобще.

Той дори изнесе данни за злоупотрени с подслушвание на политици, магистрати и журналисти пред парламента миналата седмица, които бяха отречени от главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ДАНС Димитър Георгиев. Именно агенцията беше посочена от Рашков, като отговорна за най-голям процент от нарушенията със СРС-та.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?