Днес настъпва астрономическата есен

Днес настъпва астрономическата есен

В 10.50 в понеделник настъпва астрономическата есен. Около есенното развноденствие денят започва да намалява с 2 минути и 52 секунди с всяка следваща дата, заяви пред „Фокус“ физикът от Института по астрономия при БАН Пенчо Маркишки. С напредването на есента този темп намалява.

"Самото понятие "равноденствие" подсказва, че денят и нощта са с близка продължителност. Все пак денят има лек превес на равноденствията – днес за София денят ще продължи 12 часа и 8 минути, а нощта – 11 часа и 52 минути. Тази разлика се дължи на атмосферната рефракция, която е причина да можем да виждаме Слънцето сутрин малко преди неговия геометричен изгрев, както и да продължаваме да го виждаме вечер малко след геометричния му залез", обясни той.

"Друга причина е видимият диаметър на Слънцето и това, че за моменти на изгрева и залеза се считат тези, в които се показва (респ. скрива) горният край на слънчевия диск, а не неговият център. Тези две особености добавят по около 4 минути сутрин и вечер към продължителността на деня, т.е. общо 8 минути", каза Маркишки.

В първия есенен ден максималните температури ще се между 24 и 29 градуса, а в София – около 25 градуса.

Очаква се преди обяд в по-голямата част от страната времето да е слънчево. От запад облачността ще се увеличава и се очаква вечерта да започнат валежи. Ще духа слаб югозападен вятър. По Черноморието ше е слънчево, а над планините – облачно.

Споделяне

Още от България