ДНК тест доказа, че Боби Фишер не е баща на филипинско момиче

Бившият световен шампион по шахмат Боби Фишер не е баща на 9-годишно филипинско момиче, както твърди майка му. Това е показал ДНК-тест на починалия през 2008 г. на 64 години в Исландия шахматист, съобщиха световните агенции.

През юли исландският Върховен съд разреши тленните останки на Фишер да бъдат ексхумирани, за да се вземат тъканни проби и да се установи дали той е биологичният баща на филипинката Джинки Янг, чиято майка Мерилин твърди, че имала любовна връзка с гросмайстора.

Джинки, която живее с майка си на Филипините, пристигна миналата година в Исландия, за да даде материал за ДНК-изследване.

Мерилин Янг твърдеше, че дъщеря ѝ е плод на връзката ѝ с Фишър, докато той живеел на Филипините през 2001 г. Сред представените по време на съдебното дело доказателства бе снимка от 2004 г. на Фишър с Джинки и майка ѝ и пощенска картичка от шахматиста до Джинки, подписана с "татко".

Адвокатът на двамата племенници на Фишър, претендиращи за наследството му, каза, че сега споровете за имуществото на шампиона на стойност от около 2 милиона долара се ограничават между племенниците и японка, която твърди, че била съпруга на шахматиста, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Някогашното дете чудо е единственият американец, спечелил световната титла по шахмат, разгромявайки съветските гросмайстори. Той обаче отказа да защити титлата си и през 1975 г. я отстъпи на съветския шампион Анатолий Карпов.

Фишър преживя последните си години като беглец от американските власти, тъй като нарушил международните санкции срещу бившия югославски режим с участието си в шахматен турнир в Белград. Той живял известно време на Филипините и в Япония преди да се засели в Исландия, която му даде гражданство.

Боби Фишер почина от неустановено заболяване в Рейкявик и бе погребан край град Селфос, на около 60 км източно от исландската столица.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?