До 15 октомври в МОН ще се събира информация колко ученици не са в класните стаи

До 15 октомври в МОН ще се събира информация колко ученици не са в класните стаи

Малко над 200 хил. деца на възраст между 5 и 18 години липсват от образователната система. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев във вторник пред бТВ, позовавайки се на засичане на данни от информационните системи на ГРАО и Министерството на образованието.

Голяма част от тези деца са трайно извън страната, други живеят на различни адреси, които ще трябва да бъдат обходени, трети вече са се записали (към 15 септември) в образователната система.

Ще имаме информация за всички деца и ученици най-рано към 15 октомври, посочи Вълчев. За всяко дете ще има данни дали е в системата, или е в чужбина, ще имаме и предписани мерки за тези деца, каза още министърът.

До вчера 1100-те екипа за съвместна работа са посетили 50 хил. адреса. Екипите включват педагогически специалисти, представители на Агенцията за социално подпомагане, на Държавната агенция за закрила на детето, на детски педагогически стаи. Първото, което правят, когато посетят адреса, е да убедят родителите или настойниците да запишат детето, обясни министърът. Има и санкции, а посещаемостта е обвързана със семейните помощи за деца. Заедно с Министерството на труда и социалната политика ще предложим и други социални плащания да се обвържат с посещаемостта на училище, каза гостът. Става въпрос за възможността да се плаща наемът за общинско жилище на самотни родители.

Процентът на преждевременно отпадане у нас е между 13 и 14, или между 130 хил. и 150 хил. деца – те не са завършили гимназиален етап, една значителна част от тях са отпаднали по-рано. Това е значително предизвикателство пред страната, посочи Вълчев.

Много важно е децата да посещават и детска градина, за да може в първи клас най-малкото да знаят български език, каза още министърът. За между 18 и 24% от първокласниците българският не е майчин език, посочи той.

Помолен да коментира агресията в училище, Вълчев заяви, че агресията като цяло е един от проблемите на цялото общество. В него се проектират много фактори на средата и не можем да го решим с единични мерки. Вълчев посочи, че се надява от следващата година да има повече психолози в училищата.

Споделяне

Още от България