До 15% спад на продажбите на вино в ЕС заради Covid

До 15% спад на продажбите на вино в ЕС заради Covid

Европейският винен сектор е загубил между 10 и 15% от поръчките си през 2020 година заради наложените рестрикции на барове, ресторанти, туристическия бранш, съобщи базираният в Брюксел съюз на фермерите на ЕС - Копа Кодека.

Оттам посочват, че браншът ще се нуждае от допълнителна подкрепа за зимата, особено след подновяването на рестрикциите в редица държави от ЕС.

Кризисните мерки, прилагани в различните държави от ЕС през тази година, като включително субсидии за дестилиране на вино в индустриален алкохол, трябваше да предотвратят излишното предлагане на пазара на вино в ЕС, но въпреки това загубите са факт.

В България специално се прилагаше схема за бране на гроздето на зелено срещу субсидии с цел да не се преработи на вино и да се намали суровината за новото вино.

За 2020 г. се очаква да бъде произведено около 160 милиона хектолитра, което е под средната стойност от последните години, посочиха оттам, цитирани от "Ройтерс".

Европейският лозаро-винарски сектор също изтърпя през последната година американски мита, наложени последователно върху авиационни субсидии, като френските износители изчислиха, че са загубили 500 милиона евро (590 милиона долара) от продажби.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?